Gezond sporten

  ik-sport-slimSporten is gezond, zolang er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Zoals bij zoveel zaken, geldt ook hier: Trop c’est trop. Het is belangrijk naar je lichaam te luisteren, zo illustreert ook een campagne van de overheid “je lichaam is je beste materiaal dus draag er zorg voor”. Hun doel is de mensen ervan bewust te maken hoe belangrijk het is om in de beste omstandigheden te sporten zodat het ook écht gezond is voor lichaam én geest.

  Sneeuwsport Vlaanderen beschikt over een Medisch – Ethische commissie die het gezond sporten-beleid vormgeeft en uitvoert. De leden van de commissie kunnen rekenen op de input van ervaren mensen met een (para)medische opleiding zoals orthopedisch chirurg Wouter Van den Broecke, kinesisten Dick Ducro & Kris Huylebroeck en  mental coach Ellen Schoupe die sporters begeleiden. Verder wordt ook nauw samengewerkt met de KU Leuven en het Sports Performance Center voor de (medische) screening van de leerlingen van de topsportschool.

    Sportspecifieke risico's

  Elk jaar opnieuw trekken een hele boel mensen op wintersportvakantie naar de bergen. Velen hebben wel al eens een ongeluk zien gebeuren of zijn zelf al een keer slachtoffer geweest. Zowel het skiën als het snowboarden blijven sporten die een zeker risico inhouden en gaan spijtig genoeg vaak gepaard met blessures. Maar wat zijn nu de meest voorkomende letsels?

  Eerst en vooral kan er een onderscheid gemaakt worden tussen blessures ten gevolge van een eenmalig trauma opgetreden tijdens de sportbeoefening en de overbelastingsletsels die langzaam tot stand komen. Doordat de gemiddelde wintersportvakantie over het algemeen slechts enkele dagen tot een week duurt, komen deze laatste slechts zelden voor bij niet-professionele sporters.

  Ook is er een duidelijk verschil te merken tussen de plaats en de aard van het letsel wanneer we de snowboarders en de skiërs met elkaar vergelijken. Over het algemeen lopen snowboarders meer kans op een letsel aan de bovenste ledematen en hebben ze een grotere kans op breuken. Bij skiërs zijn het dan weer de onderste ledematen waar de meeste blessures optreden. Hieronder volgt een klein overzicht.

   Ski  Snowboard

   Knieblessures:

  • Voorste kruisbanden
  • Mediale ligamenten
   Polsblessure
   Skiduim  Schouderblessure
  Schouderblessure   Enkelletsel: verstuiking
  Beenblessure  Beenblessure
  Hoofdletsel: hersenschudding  Knieblessure: Mediale ligamenten
  Sleutelbeenbreuk  Sleutelbeenbreuk