Lawine risico

In Europa wordt er met een schaal met 5 niveau's gewerkt om het lawinerisico te beschrijven. Die indicatie wordt vastgelegd per massief / regio en voor bepaalde hoogtes, maar houdt op zich geen rekening met de hellingsgraad of oriëntering van de bergflanken. 

  Europese risicoschaal

Risico Omschrijving Icoon Vlag
Gering  De sneeuwlagen zijn stabiel in het merendeel van de bergflanken. icon-1 geel 
Matig  Op steile hellingen zijn de sneeuwlagen slechts gematigd stabiel, daarbuiten is de sneeuwlaag wel stabiel. icon-2 geel 
3 Aanzienlijk De sneeuwlagen zijn op een groot deel van de helling gematigd tot weinig stabiel.  icon-3 geruit
Hoog  De sneeuwlagen zijn weinig stabel op het merendeel van de hellingen.  icon-4 geruit 
Extreem  De instabiliteit van de sneeuwlagen is gegeneraliseerd. icon-5 zwart2

Risico 3 op een schaal van 5 betekent dus helemaal geen "middelmatig" risico, en een risico 0, een 'code-oranje') bestaan niet.

bericht

  Gouden vuistregels 

 1. Eigen niveau
  Zonder een hoog ski-of snowboardniveau is buiten piste gaan of een opleiding volgen uit den boze. Elk jaar leukweg op wintersportvakantie gaan is absoluut niet voldoende.

 2. Opleiding
  Volg een degelijke opleiding bij een erkende opleidingsverstrekker. Hoe meer je over lawines leert, hoe meer je trouwens beseft hoe weinig je er eigenlijk van kent. Onder 'opleiding' verstaan we trouwens 'life long learning' dat slechts begint bij sensibiliseren.

 3. Uitrusting
  De minimumuitrusting bestaat uit : een lawinebeeper, sonde en schop, liefst aangevuld met een ABS rugzak. Ook qua kledij moet je uitgerust zijn omdat de weersveranderingen in de bergen snel kunnen veranderen.

 4. Kennis van het domein
  Wanneer je de 'geschiedenis' van de verschillende sneeuwlagen, de temperatuursverschillen, blootstelling aan wind en zon kent, kun je lokale gevaren beter inschatten en leer je risico-gebieden kennen en inschatten.

 5. Weer-en sneeuwomstandigheden + voorspellingen checken
  Naast de bulletins van de veiligheidsdiensten met regionale risico-indicatoren, pleeg je best ook overleg je best ook met locals.  

 6. Omkadering
  Vertrek nooit alleen, maar in een homogene groep, eventueel onder de leiding van een expert. Blijf weg van andere groepen waar je niet in contact mee staat en laat je niet achtervolgen.

Alleen als alle stukken van de puzzel in elkaar klikken, is buitenpiste skiën/snowboarden pas aan de orde: samen vormen ze een 'conditio sine qua non'.

  Gesloten pistes

In tegenstelling met buiten piste, wat niet verboden is, zijn gesloten pistes wél verboden terrein. Betreed deze dus onder geen enkel beding. De reden van sluiting kan uiteenlopend zijn: lawines worden er losgemaakt, gevaarlijke obstakels, snowcats die er met een kabels aan het werk zijn...

Ook in beschermde natuurgebieden is de toegang verboden.

natuurgebied

  Voetnoot

De kracht van de natuur valt nooit te onderschatten, het gevaar luurt constant om de hoek. Ook experts werden al verrast en lieten soms het leven buiten de afgebakende pistes. 'Off-piste' is geen zwart-wit verhaal en er bestaat geen 'montagne interdite', het is een te nuanceren en complex gegeven dat je met de nodige expertise en nederigheid benadert.  

vlag-aan-security