Geschiedenis van het freeskiën

Het freeskiën is een proces dat traag en geleidelijk aan op gang is gekomen. Het skiën zelf zou al meer dan 7.000 jaar bestaan toen de nomadische volkeren het Zweden en Noorwegen van nu wilden trotseren maar waar zij te maken kregen met de eerste sneeuw. 

Het freeskiën is vooral beginnen opleven in de jaren ’60 en ’70. Het aerial skiën kende zijn oorsprong al rond 1950. In de jaren ’60 en ’70 werden de allereerste wedstrijden georganiseerd in het mogulcircuit. Deze skiërs werden toen ‘hot-doggers’ genoemd. Zij wisten met hun spectaculaire tricks en crashes enorm veel toeschouwers te lokken naar de wedstrijden en dit was ook de organisaties niet ontgaan. Daardoor werden er een paar associaties opgericht die het freeskiën de komende jaren zouden regelen. 

In 1979 besloot het FIS (Federation Internationale de Ski) om het freeskiën als officiële sport op te nemen en startten ze met het ‘Freestyle World Cup Circuit’. Daardoor werden er enorm veel regels vastgelegd zoals hoe en hoeveel sprongen je moest uitvoeren om zo de veiligheid toch deels in stand te houden. Ook de erkende atleten werden gecertificeerd. Maar dit was niet naar de zin van de meeste skiërs omdat het freestyle-gedeelte toch vooral betrekking heeft op je eigen ding doen. Daarom is in de jaren ’90 een nieuwe vorm van freeskiën ontstaan, namelijk de ‘newschool’.

Het freeskiën in België kent zijn oorsprong in 1982. Onder leiding van Hugo Spinnox werd een campagne opgestart om het freeskiën in België te promoten. Hij wou deze nieuwe tak van het skiën meer bekend maken onder de reeds bestaande skiclubs.

De eerste World Cup series was in 1980 en zes jaar later startte men ook met de eerste Wereldkampioenschappen in Tignes, Frankrijk. In 1988 werd het freeskiën zelfs als demonstratiesport gebruikt op de Olympische Spelen in Calgary met als gevolg dat aerials vanaf 1994 ook Olympisch werd.

calgary

Naarmate de jaren vorderden kwamen er alleen maar takken en disciplines bij zoals slopestyle, halfpipe en skicross. Ook deze disciplines werden later door het FIS opgenomen. Dit was grotendeels te danken aan de populariteit van het snowboarden. De eerste snowparks werden gebouwd in de skigebieden, maar die waren vooral gericht op snowboarders. Toen een groepje toonaangevende freestyle skiërs besliste om een film te maken in een snowpark begon de heropleving van het freeskiën. Meer en meer mensen vonden de overgang van het snowboarden terug naar het freeskiën.