WK Junioren en Frans Kampioenschap Skicross

frans-kampioenschap-16definale
  +    Onze 3 landgenoten namen deel aan het Wereldkampioenschap Junioren en het Frans Kampioenschap Skicross in Val Thorens. 

  Wereldkampioenschap Junioren

De beste riders van de wereld van de geboortejaren 1995 tot 1999 verzamelden in de hoofdstad van de skicross, Val Thorens, op het parcours 'Jean Frederic Chapuis', de regerend Olympisch en Wereldkampioen en dubbel winnaar van de kristallen bol skicross.

Door het slechte weer werden de kwalificatie en de finale op dezelfde dag gehouden. De beste Belg van het klassement, Xander Vercammen, mist - als eerstejaars junior - de finale op iets meer dan een halve seconde na een fout op de negatieve bocht, die hem veel tijd koste. Hij eindigt ietswat teleurgesteld 36ste met een tijd van 1:13'08" (6de tijd van de categorie U18). 

negatieve-bocht-skicross-val-thorensNegatieve bocht (tegenovergestelde van een kombocht) van het parours in Val Thorens - © L. Salino - Agence Zoom 

De leeftijdsgenoot van Vercammen, Tim Devillet klokt af op 1:15'12", goed voor de 47ste plaats en Patrick Vandevelde (°1995) op 1:15'58", wat hem een 52ste plek oplevert.

Enkel de 32 eerste riders stoten door naar de finale: hiervoor dienden ze onder de tijd van 1:12'50" te duiken.

  Bekijk de resulaten van de kwalificatierun.

  Bekijk de volledige resulataten.

  Frans Kampioenschap

Dit is zonder twijfel het grootste nationale kampioenschap in skicross: het volledige podium van de Olympische Spelen van Sochi staat namelijk aan de start, aangevuld met andere grote namen: het kampioenschap staat namelijk open voor andere nationaliteiten (net zoals ons Belgisch Kampioenschap alpine skiën), al worden niet-Franse niet opgenomen in het nationale klassement. 

Zo staan ook onze 3 Belgen, die in Val Thorens waren voor het WK Junioren, aan de start, na een succescolle open trainingsdag.  

 
JWC

Trainingsrun at junior world championschips with the British team.

Geplaatst door Patrick Vandevelde - Skicross op vrijdag 25 maart 2016
Video van Patrick Vandevelde tijdens training - Facebook 

Xander Vercammen wist zich als enige Belg te kwalificeren voor de finale poules, dankzij een knappe run om 3 seconden van Olympisch Kampioen Jean Frederic Chapuis. 

In de 16de finale moest Vercammen het echter opnemen tegen 3 riders die tussen 2 en 7 jaar ouder zijn dan hijzelf, waaronder de 2 kleppers: World Cup skiër Terence Tchiknavorian, die uiteidelijk de kleine finale zal winnen en Tom Bonnefond, 6de van het WK Junioren van vorig jaar. Vercammen wordt, na een slechte start nog verdiendelijk 3de van z'n poule en scoort zo 43,20 punten. Hij is tevens 1ste in zijn categorie 'Under 18'.

 

Vandaag beter dagje : Frans kampioenschap 19de overall (van de 52), 1ste plaats U18 (van de 13) / Ook punten...

Geplaatst door Xander Vercammen op zaterdag 26 maart 2016

Patrick Vandevelde eindigt op de 39ste plaats met 6,77 punten en Tim Devillet op de 43ste plek, goed voor 6,34 punten, op een totaal van 52 riders.

  Belijk de resulaten.