Succesvolle 16e editie van de Belgian Open Freestyle ski en Snowboard

achtergrond-snowjam-840

  +    Een nieuw format, goed weer, verschillende locaties en lachende freestyle gezichten in L2A!

De organisatie van het BK, wierp het dit jaar over een andere boeg. Geen half pipe meer, een vrijblijvende funcross en de focus op slopestyle en big air. De vrijgekomen dagen werden handig ingevuld als trainingsmomenten, zodat iedereen zich perfect kon voorbereiden op de wedstrijd. Een recept dat gesmaakt werd!

  Slopestyle

De shapecrew van Les 2 Alpes, had zoals ieder jaar zijn instructies gekregen over hoe het parcours er moest uit zien. In de dagen voor Snowjam, werd snel duidelijk dat ze de richtlijnen perfect hadden opgevolgd. 3 mooi geprepareerde kickers en 2 railmodules lagen te blinken op de dag van de inspectie. De voorlaatste railmodule was het pronkstuk: een wall, buttertable, rainbow- box en rail en “flesje” vormde een leuke, creatieve module. Het kan er allemaal wel mooi uit zien, maar de organisatie is steeds bezorgd dat de riders wel de juiste snelheid kunnen behouden om vlotjes over de 3 kickers te geraken. Tijdens de trainingsdag bleek snel dat de riders hun flow konden hanteren!

Seppe Smits sprak zelfs over:

de beste slopestyle die hier ooit heeft gelegen!

In prachtige omstandigheden konden we de dag nadien starten met de competitie. Alle riders waren stoked en de sfeer zat er onmiddellijk in aan de start! Hartverwarmend om steeds opnieuw te zien hoe we binnen onze sporten elkaar aanmoedigen. Keep it going! 3 runs de tijd hadden de riders om de juryleden te overtuigen en dat verliep vlot. Bij de snowboarders wist Ilias Van Hoof de 3e plek te bemachtigen, voor Stef Vandeweyer, dankzij 2 technischere railtricks. Dennis Van Hoeij toonde zijn goede vorm na de World Junior Championships en greep de 2e plek, na Seppe Smits. Die toonde een hoge cab 5 met tailtap op en over het flesje – als enige – en een dikke bs 270 in op de kink. Als je weet dat hij er voor back 9, swbs 7 en cab 7, hoog en diep in de landing neer zette, dan weet je dat de winst niet onverdiend is!

  Sport 40 reportage over de slopestyle.

Bij de skiërs kregen we ook enkele mooie runs te zien. Mathieu Verlinden, die eerder dit seizoen al de Belgische titel Freeride veroverde, trok de lijn door in de slopestyle. Zijn run met een left cork 7, right cork 9 en switch right 5 op de jumps was veruit het meest technische dat de jury kon noteren. Ward Nelissen werd tweede en Mathias Lavrijssen behaalde als junior de derde plaats op het Belgische podium. Bij de dames was Romy Dedrey het enige meisje dat succesvol wist te roteren over de jumps en won daarmee de Belgische titel voor Tine Van Laere en Nyah Maussen.

Naast de beste Belgen per sport en discipline werden de lijsten ook gefilterd per leeftijdscategorie! Prachtig om gevestigde waarden bij de senioren – zoals Pascal Bosmans – en jonge talenten bij jeugd en junioren, te zien blinken op hun podia! Een kritische blik werd geworpen op de jongen wolven… en we besluiten dat we hier het laatste nog niet van gezien hebben!

  Resultaten Slopestyle

 

 Dames Overall

 Heren Jeugd

 Heren Junioren

 Heren Senioren

Heren Overall

Heren FIS

Dames FIS

1 Elisabeth Vandepitte Lernert Asnong Dennis Van Hoeij
Seppe Smits Seppe Smits Seppe Smits Maisie Hill 
2  
Garik Arutyunov Ilias Van Hoof
Lorenzo Peeters Dennis Van Hoeij Dennis Van Hoeij  
3   Rune De Baets Stef Vandeweyer 
Pasal Bosmans  Ilias Van Hoof Ilias Van Hoof  

  Snowboard - Jeugd

  Snowboard - Junioren

  Snowboard- Senioren

  Snowboard - Overall men

  Snowboard - Overall Belgium men

  Snowboard - Dames

  Snowboard - Overall women

 

 Dames Overall

 Heren Jeugd + junioren

 Heren Senioren

Heren Overall

1 Romy Dedry Mathias Lavrijssen Mathieu Verlinden Mathieu Verlinden
2 Nyah Maussen 
Yelle D'Helft Ward Nelissen Ward Nelissen
3 Tine Van Laere   Arne Peerlinck Sander D'Helft  Mathias Lavrijssen

  Freeski - Jeugd en Junioren

  Freeski - Senioren

  Freeski - Overall men

  Freeski - Overall Belgium men

  Freeski - Dames

  Big Air

Misschien wel de meest prestigieuze competitie van beide!? De meeste riders zijn hier hard op gebrand omdat ze in tegenstelling tot de slopestyle, zich volledig kunnen focussen op één uitvoering. De deelnemers kregen van de organisatie liefst 3 kansen, waarin ze wel variatie moesten tonen. 2 van hun beste runs die in een andere spinrichting uitgevoerd werden, gingen de winnaars van de dag selecteren. Onder een prachtige blauwe hemel, startte de crew met de opbouw van het parcours… op de gletsjer! Aangezien L2A – en de rest van de Alpen – dit jaar bijzonder weinig sneeuw hebben ontvangen, lag de reusachtige schans niet op zijn gekende plek in het snowpark, maar wel op zijn “zomer locatie”.

De pret was van korte duur, want al snel kwamen er in de verte wolken op zetten en werd de flat geteisterd door een ambetante wind. Moeilijke, maar geen onoverkomelijke omstandigheden. Het is op zo’n momenten dat de riders alle techniek aan de dag moeten leggen om hun tricks te landen. Dit verliep bij de ene rider al vlotter dan bij de andere. Na de slopestyle toonde Seppe opnieuw zijn kunnen met cab 10 en bs 10, de hoogste en diepste die we van de hele dag zagen. Ilias Van Hoof kon het zilver bemachtigen, voor Stef Vandeweyer die fs 1440 toonde, maar te maken had met wat underspin.

  Sport 40 reportage over de big air.

De skiërs kende de zelfde moeilijkheden met de wind en verschillende riders opteerden dan ook voor de iets veiligere, medium kicker. De enige skiër die voor de grootste afzet koos, was Sander D'Helft. Hij zette super cleane jumps neer, maar miste een beetje technische moeilijkheid, waardoor hij uiteindelijk finishte als 3de. De tweede plaats ging naar Ward Nelissen met een left 7 japan en een right 540 tail. Het goud was opnieuw voor Mathieu Verlinden met left cork 7 mute en een right cork 9. Bij de dames kregen we een zelfde podium als in de slopestyle. Opnieuw claimde Romy Dedrey het hoogste schavotje. Zij wist de jury te verrassen met zowel een left als right 180.

  Resultaten Big Air

 

 Dames Overall

 Heren Jeugd

 Heren Junioren

 Heren Senioren

Heren Overall

Heren FIS

Dames FIS

1 Dina Habraken
Stef Smet Ilias Van Hoof
Seppe Smits Seppe Smits Seppe Smits  
2  
Lernert Asnong Stef Vandeweyer 
Lorenzo Peeters 
Ilias Van Hoof Ilias Van Hoof  
3   Rune De Baets Mattice Smans
Pasal Bosmans Stef Vandeweyer  Stef Vandeweyer   

  Snowboard - Jeugd

  Snowboard - Junioren

  Snowboard- Senioren

  Snowboard - Overall men

  Snowboard - Overall Belgium men

  Snowboard - Dames

 

 Dames Overall

 Heren Jeugd + junioren

 Heren Senioren

Heren Overall

1 Romy Dedry Mathias Lavrijssen Mathieu Verlinden Mathieu Verlinden
2 Tine Van Laere
Yelle D'Helft Ward Nelissen Ward Nelissen
3 Nyah Maussen  Arne Peerlinck Sander D'Helft Sander D'Helft

  Freeski - Jeugd en Junioren

  Freeski - Senioren

  Freeski - Overall men

  Freeski - Overall Belgium men

  Freeski - Dames

  Een primeur voor snowboard!

fis-logoVoor het eerst in onze sportgeschiedenis organiseerde we een Slopestyle en Big Air FIS National Championship. Onder leiding van TD Martijn Oostdijk en HJ Andrea Bednas bepaalde onze Belgische jury de podia van alle aanwezig riders met een geldige FIS-licentie.

Tijdens zo’n FIS wedstrijd kan je punten verdienen voor de algemene ranking. Deze punten worden berekend op basis van de ranking van de 5 beste deelnemers. Met Seppe aan boord, konden er dus veel punten opgehaald worden voor de aanwezige riders – en onze riders van de topsportschool! Erg veel buitenlanders sprongen er niet op de kar, wat in de toekomst ongetwijfeld wel zal veranderen! Dit jaar waren we blij om Nederlandse, Engelse en Franse riders te mogen ontvangen.

  Resultaten FIS wedstrijden Snowboard

  Slopestyle Women

  Slopestyle Men

  Big Air Women

  Big Air Men

  Special awards

  • Ski Most progressive rider: Yelle D’Helft
  • Special Award: Sander D'Helft
  • Snow Most progressive rider: Garik Arutyunov
  • Special Award: Pascal Bosmans

En zo kwam de 16e editie van het Belgisch Kampioenschap tot een einde! De dag werd afgesloten met heus feest voor de Jandri … dat voor sommige de start van een lange nacht betekende. Bedankt aan alle riders, ouders en de crew om er weer een prachtige editie van te maken!

Geplaatst door Snowjam op dinsdag 11 april 2017

  Credit

David Pintens

  Meer info

  Website Snowjam

  De facebook van Snowjam

  Geschiedenis Belgian Open

  Overzicht winnaars Freeski

  Overzicht winnaars Snowboard

   Contactpersonen

Christophe De Groof Christophe De Groof
Voorzitter Freestyle Commissie

   Organiserende tour-operator

SnowBlend SnowBlend

  Fanpage

  @SnowBlend

   Resort

Les 2 Alpes Les 2 Alpes  

  Fanpage

  @2Alpes