Verslag finale Slopestyle OS

2017 Seppe SeiserAlm 11 840x472

  +    Vorige zaterdagnacht heeft Seppe Smits getoond wat iedereen met notie van de snowboardscene weet: Seppe is wereldniveau!

Met zijn 26 jaar is hij een senior in het wereldje waarin de 17-jarige Redmond Gerard de Olympische Spelen wint.

Afgelopen zaterdag heeft Seppe Smits getoond wat iedereen met notie van de snowboardscene weet: Seppe is wereldniveau!

Met sier daalde Seppe af in het Zuid Koreaanse Peyongchang. De amplitude die hij haalt op verschillende modules, doet nog steeds grote ogen opzetten. De snelheid van roteren geeft je steeds opnieuw het gevoel dat je naar een slomo kijkt. Strak als een rekker, een grab die met Tec7 vastplakt aan zijn board, de backside double 10, de tail zo getrokken wordt dat je schrik krijgt dat hij breekt…

In de kwalificaties moet de spanning voor Seppe enorm zijn geweest. Menig Belgisch journalist had hem gebombardeerd tot medaille kandidaat - want je hebt toch een medaillekandidaat nodig als land? En is hij niet de regerende wereldkampioen?

Zelf had hij steeds aangegeven dat de finale halen zijn doel was. Van alle 40 deelnemers waren er immers zeker 25 klaar om zich te plaatsen voor de finale. Eén van de 12 riders in de finale zijn, zou al een mooie overwinning zijn. Doel bereikt dus! Als enige Belg stond hij in een finale met 4 Noren, 4 Canadezen, een Zweed, een Kiwi en een Amerikaan.

Zaterdag: de condities sloegen tegen! Dat kon je zo afleiden uit Seppe’s lichaamstaal. Zijn eerste run startte nog vlekkeloos. De railsectie stond als een huis, op de eerste kicker zette hij een mooie switch backside double 1080 mute neer, maar onderweg naar de tweede kicker stond hij plots stil. Dat je als routinier, geroemd je consistentie, je rotatie niet perfect kan inzetten, kan alleen maar verhaald worden op externe factoren. Ook in zijn tweede en derde run speelde de onvoorspelbare wind hem parten. Wat kwatongen ook willen beweren, Seppe heeft tegenslag gehad. En niet alleen hij: Marcus Kleveland, zowat de topfavoriet voor de olympische titel, slaagde er niet in in deze omstandigheden zelfs maar 1 run neer te zetten.

Zich wegsteken achter excuses ligt echter niet in zijn aard. Trouwens, als hij zich al had willen wegsteken, waarom dan niet achter de knie die zijn hele voorbereiding hypothekeerde?

Het is vooral zonde dat hij de run die hij in gedachten had, niet heeft kunnen in zetten. Hij is niet op zijn waarde geklopt. Die heeft hij namelijk niet kunnen laten zien. We steken er ons hand niet voor in het vuur, maar met een triple op de laatste kick, had een top 5 plek wel eens aan de orde kunnen zijn.

We zijn enorm trots op Seppe’s prestatie en kijken uit naar de Big Air. Opnieuw is het met 40 op een zakdoek. Benieuwd hoe deze keer de kaarten geschud zullen worden.

En voor we het vergeten: proficiat aan de 3 helden op het podium! Bekijk de run an Red Gerard (USA).

 

Sporza reportages

  "Korte samenvatting FINALE- Sporza"

  "Ruime samenvatting FINALE - commentaar door Maarten Avonds, Trainer Topsportschool Snowboard" 

Seppe Smits Seppe Smits
Snowboard

  Official fanpage

   Instagram

  Twitteraccount  

  FIS biografie