5 vragen aan Loranne Smans

loranne-smans-slopestyle-2-550
  Naar aanleiding van Loranne's recente overwinningen, stelden we haar een aantal vragen.

Proficiat Loranne met je overwinningen op de TTR half pipe. Hoe verloopt het seizoen tot nu toe?

Bedankt, ik ben heel blij met mijn eerste plaats! Ik had dit niet verwacht voordat we naar Davos gingen. Ook omdat half pipe in mijn ogen niet mijn sterkste discipline is. Ik had weinig stress voor de wedstrijden en heb in zowel de kwalificaties als de finale mijn runs goed kunnen landen.
Dit seizoen heb ik al goede trainingsstages gehad in Saas-Fee, Stubaï, Kaprun en Livigno. De wedstrijden dit seizoen zijn ook allemaal goed verlopen, enkel in Livigno had ik mijn run in de finale niet kunnen landen zoals ik wou maar heb daar toch de 4de plaats met behaald.

Wat doe je het liefst ? Slopestyle, half pipe, … ?

Mijn voorkeur gaat naar slopestyle. Misschien komt dit omdat we minder mogelijkheden hebben om in de half pipe te trainen en ik daardoor minder vertrouwen heb in pipe. Ook de adrenaline die je voelt als je veel airtime hebt of wanneer je een bepaalde trick landt zou ik echt niet kunnen missen!

Hoe gaat dit samen: boarden en studeren ?

Via de topsportschool kan ik het boarden en studeren makkelijker combineren. Natuurlijk is het soms wel even tanden bijten als je een maand bent weggeweest en een hoop toetsen of zelfs examens moet inhalen tijdens de schoolweken. Maar voor alle uren/dagen/weken dat ik blij op mijn board kan staan buiten in de sneeuw, neem ik dat er bij.

Je bent veel in het buitenland: hoe is het daar als meisje ?

Ik heb eigenlijk tot nu toe nog geen nadelen ondervonden om het enigste meisje in de groep te zijn. We komen allemaal goed overeen en er hangt een leuke sfeer. Zoals in veel sporten is het niveau in het snowboarden anders bij de vrouwen dan bij de mannen, maar iedereen traint op zijn eigen niveau de tricks die hij/zij wilt doen. We moedigen elkaar ook veel aan.

Wat zijn je ambities? Waarvan droom je?

Zo ver mogelijk geraken in het snowboarden! Olympische Spelen, X Games, World Cups en andere grote wedstrijden winnen. En natuurlijk altijd plezier blijven hebben in het snowboarden, zo lang mogelijk! Ik zou ook wel de oudste vrouw willen worden die bijvoorbeeld op haar 80 nog een backflip kan doen op haar snowboard.

Wablief ?

Air time: de tijd die de rider in de lucht hangt

Backflip: achterwaartse salto

Loranne Smans Loranne Smans

  Official fanpage

   Instagram

  FIS biografie  

Foto’s: (C) Maarten Avonds (archief)