Spotlight: Evy Poppe

banner-evypoppe-840 

  +    Wie zijn ze en wat doen ze? Onze sportbeoefenaars in de Spotlight. Vandaag op de koffie bij een "getalenteerd meisje".

De liefde voor een sport kan ver gaan. Op regelmatige basis schuift Sneeuwsport Vlaanderen mee aan tafel bij een gepassioneerd rider en gaan we dieper in op zijn/haar verhaal. Deze week in de “spotlight”: Evy Poppe, een “getalenteerd meisje”.

Evy, alles kits!?

Jazeker!

Mijn oog viel onlangs de impressionante lijst wedstrijden en resultaten die je dit seizoen hebt verzameld en ik dacht, tijd om eens een gesprek aan te knopen!

Het was inderdaad een lang seizoen, een 20-tal wedstrijden waarvan bijna 15 eerste plaatsen! Best wel trots!

Vertel eens, hoe ben je met snowboarden in contact gekomen?

Toen ik 3 jaar was heb ik voor het eerst op de sneeuw gestaan, op ski's. Eerst in de skihal om even te proberen wat dit zou geven en direct nadien met tijdens de kerstvakantie in Oostenrijk voor een ganse week. Mijn ouders die snowboarden toen en ik wilde dat ook direct doen. Toen ik 4,5 jaar was, ben ik volledig overgeschakeld ben op het snowboarden.

Het bewijs dat het kan, vroeg starten met snowboarden. Wanneer ben je dan juist in het wedstrijdcircuit terecht gekomen?

skidome
Ik moest nog negen worden toen ik aan mijn eerste fun wedstrijdje deel nam. Het was in de hal Skidôme Terneuzen wat toen in die tijd de naam Snowbase had .
Ik viel al direct in de prijzen met de tricks die ik on lock had. Het was dus een meevaller. Niet veel later stond er een eerste buitenlandse wedstrijd op het programma om eens te kijken wat dit zou geven.

valleyralley-zillertal
En ja hoor het werd een derde plek in de categorie jongens en meisjes -12jaar. Vanaf de volgende winter kwamen er meer wedstrijden die eveneens succesvol waren.

Zo zijn we terecht gekomen bij de wedstrijdenreeks van de Zillertal Välley Rälley. Deze heb ik nu reeds 3 jaar gedaan en ook 3 jaar na elkaar gewonnen!
De wedstrijden worden georganiseerd door de eerste generatie pro riders in Oostenrijk. Zij noemen zich de Ästethikers. Wolle Nyvelt, Steve Gruber, Friedl Kolar, Andreas Monsberger, Chris Kröll, Rudi Kröll en Berni Köffler zijn er enkelen van.

1evypoppe-2017

How maar, niet de minste!!

Inderdaad, deze mannen ademen gewoon snowboarden uit. Hun leven is passie voor het snowboarden. De dag voor de wedstrijd kan je ook altijd een coaching meedoen en zodoende ook terug wat bijleren. Het is ook zo een beetje een echte vriendengroep. Hun leuze is: Having fun & no risks today at the contest !!

Have fun, daar draait het om. Maar, resultaten rijden is niet voor een recreant weggelegd. Het vraagt training en doorzettingsvermogen. Vertel eens, hoe zien jou trainingen er uit?

Ik ben reeds vanaf mijn beginnersjaren aangesloten bij SDTboardteam, zeg maar het huisteam van Skidôme. Mijn trainer in de club is Jordy t'Gilde .Op maandagavond is er clubtraining en worden de nieuwe tricks aangeleerd. Op donderdagavond is het meer vrij boarden waarbij alle tricks gedaan worden die ik reeds kan. Maar eigenlijk kan ik steeds terecht bij Jordy, ook bij het vrij boarden. De tricks komen niet vanzelf en soms is er een langere tijd nodig om ze te leren.

Klopt, zoals in iedere sport heb je een dosis dedication en tijd nodig! Moet je er veel voor op geven?

Nee, ik vind van niet. De combinatie met mijn schoolwerk en vrienden lukt en alles valt steeds in zijn plooi. Al is er soms wel eens iets dat net in een weekend valt als er een stage of wedstrijd is.

shreddownmasters
Toch wel wat doorzettingsvermogen dat je aan de legt. En het loont! Wat een indrukwekkende lijst van podiumplaatsen! Welke vond je de leukste?

Ja, dankje wel! Lonen doet het zeker. Zelf sta ik er niet zo bij stil maar als ik terug kijk op mijn prestaties ben ik wel trots! De wedstrijden van de Zillertal Välley Rälley zijn altijd leuk en goed. Ook de Shred Down Austrian Masters staan hoog op mijn lijst!

Welke tricks heb je zoal moeten doen om die resultaten te behalen?

Eerst bekijken we het parcours van de wedstrijd, hoe de kickers zijn en welke rails er staan. En dan wegen we af welke tricks mogelijk zijn voor mij. Het varieert van fs1, bs1, cab1, fs3, bs3, cab3 of fs5 op de kickers. Op de rails: bs blunt to 180 out of front lip to 180 out of to regular .

Stevig, ik doe er aantal niet na! Op welke tricks ben je momenteel nog aan het oefenen?

Momenteel worden vooral de cab en switch tricks geoefend op de kicker . Met name de "fives" zijn aan de beurt. Ook voor de rail wordt het switch aanrijden belangrijk.

Zeker, wij als juryleden willen variatie zien in een slopestyle. Dus blijven oefenen op die switch rotaties. Wat doe je het liefst? Slopestyle of Big Air?

Ik doe beiden graag. Maar in de slopestyle kan je nog meer je tricks tonen. Zoals een sprong in switch landen en de volgende kicker in switch nemen.

  Kilometers vreten!

Zo’n buitenlandse wedstrijd, hoe doe je dat? Op vrijdagavond na school de auto in?

Nee, we vertrekken eigenlijk al de donderdagavond. Nog wat studeren, een film kijken en slapen in de auto zijn zijn zowat de vaste rituelen tijdens de rit. Als we 's morgens aankomen is het omkleden en de berg op om het park te gaan opzoeken en zo nog extra te kunnen trainen voor de wedstrijd. Tijdens de trip zelf, staat er ’s avonds na de training ook nog werk voor school op het programma. Het is tenslotte geen vakantie hé! De dag na de wedstrijd rijden we overdag naar huis. Opnieuw hetzelfde scenario met afwisselend film en studie.

Blij te horen dat je je studies zo serieus neemt. Niet simpel die combinatie.

Klopt, als we terug thuisgekomen zijn wat meestal in de late namiddag is kijk ik welke nieuwe studie er bijgekomen is tijdens mijn afwezigheid op school. En als het kan, dan wordt daar ook al aan gewerkt want de volgende dag is het terug naar school. Snowboarden is 1 ding, maar ik moet ook denken aan de rest van mijn toekomst.

Heb je al vriendinnen in het circuit? Kom je vaak dezelfde meisjes tegen?

Heel echt close vriendinnen nog niet maar we beginnen elkaar wel goed te kennen. Het zijn voornamelijk de Nederlandse meisjes die ik ontmoet op buitenlandse wedstrijden, maar ook indoor. Ook buiten de wedstrijden volgen we elkaar zo een beetje op Facebook en Instagram.

Cool! Snowboarden staat bekend om zijn sympathie onder riders, iets dat jij kan bevestigen?

Ja, ondanks dat je naar de wedstrijd gaat om er een goed resultaat te behalen. Op de wedstrijd zie je veelal dezelfde meisjes terug van op andere wedstrijden en zo begint er toch een band te ontstaan met elkaar. Zo is iedereen op wedstrijden "happy" met elkaar. Zowel voor, tijdens en na de wedstrijd.

6evypoppe-2017

Je bent steevast op weg met je papa Kenneth, je steun door dik en dun?

Ja, behalve in Livigno, voor het world rookie fest was hij overal aanwezig!
En zoals je zegt "steun door dik en dun". Hij weet eigenlijk perfect wat ik kan en wat mogelijk is voor mij als we ergens zijn. Het zit hem soms in kleine details om me bij te staan voor een wedstrijd run samen te stellen. En het is altijd plezant om zo onderweg te zijn.

Je mag je beide handjes kussen met zo’n papa! Je bent nog jong dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Welk doel heb je nu reeds voor ogen?

Eerste doel ,... moeilijk hoor. Gewoon dikwijls naar de bergen gaan en de wedstrijden goed kunnen doen. En de competities mogen stilaan grotere beginnen worden.
Meerdere rookie tour wedstrijden en wanneer zijn de volgende Youth Olympics? Die wil ik wel meemaken als het kan en gebruiken als een opstap. Maar alles op zijn tijd. Stap voor stap dus.
Gewoon veel tricks leren en perfect kunnen uitvoeren zijn eigenlijk de eerste doelen.

En denk je al na over een leven na het snowboarden?

Dat is een moeilijke. Maar eigenlijk niet. Eerst genieten van wat er nog komt!

Het zal wel zijn! Ik wens je nog veel succes!

  In het kort...

Wat is jou idee van "mountain life"?

Freedom, gewoon een hele dag snowboarden!

Wat is de “state of snowboarding” momenteel?

Goh, voor mij lopen de dingen wel ok. Op wedstrijden merk ik wel een "spin to win" mentaliteit, maar dit maakt onze sport toch zo aantrekkelijk en het is prachtig om te zien. Daar komen de supporters voor en zo trek je eventuele sponsoren aan. 
Verder speelt ook de media een belangrijke rol in onze sport. Meer aandacht zou iedereen te goede komen. Al mogen we in België nog niet klagen, maar het kan altijd beter. Door het snowboarden vaker onder de aandacht van het grote publiek te brengen, krijgen sponsoren ook meer interesse. En is het voor de sporter ook interessanter om in beeld te komen met een sponsor die niet onmiddellijk gelinkt wordt aan de snowboardsport.
De Olympische spelen zijn als sporter toch altijd de hoogst bereikbare erkenning. Ook al zijn de x-winter games ook niet mis. Maar als je olympisch kampioen kan worden dan ben je toch onsterfelijk? Of niet dan?

Hoe zie jij de ultieme snowboardbeleving?

Starten met een "blue bird" dag! Liefst van al met bakken poeder die de nacht ervoor uit de hemel is gevallen om dan te eindigen in het park dat er super strak bijligt zodat je iedere trick die je doet perfect kan neerzetten. Hemels zo'n gevoel!

Shout out?

Ik wil iedereen bedanken die me altijd wil helpen en bijstaan!
Mijn ouders en familie.
Mijn coach / trainer Jordy t'Gilde die er zoveel is voor mij.
Mijn sponsoren, Skidöme, Ariete, Szone, Burton Benelux en Poederbaas !!
Het SDTboardteam.
Maar zeker Sneeuwsport Vlaanderen met al de trainers die me reeds vele mogelijkheden gaven en die ik met open armen aannam!
Ook de school, Sint-Laurens Zelzate, die me de mogelijkheid geeft om mijn buitenlandse trips te kunnen doen tijdens de schooldagen.
Zonder één van deze zou dit alles niet zo gelukt zijn.

  Bios

  • Sponsors: SkidômeArieteSzone, Burton Benelux, Poederbaas
  • Beste trick jump: Front 5 lien grab
  • Beste trick rail: Back blunt to switch
  • Favoriete trick jump: Back 3 indy  & Switch back 3 indy
  • Favoriete trick rail: Back blunt to switch
  • Favoriete gebied: Mayrhofen , Zillertal maar ook de StubaiZoo en zeker niet te vergeten home mountain Skidôme Terneuzen
  • Beste resultaat op wedstrijd: Voor de derde keer op rij het algemene klassement winnen van de de Zillertal Välley Rälley'17. Maar de overwinning in Westendorf op de Shred Down Austrian Masters'17 mag ik niet vergeten  en ook nog de Groms Open'17 te Mayrhofen.
  • Favoriete muziek in de oren tijdens het rijden: Nooit. Want zo hoor je je trainer niet!
  • Grote voorbeelden in de sport: Anna Gasser & Seppe Smits

  Meer info

  Instagram van Evy

  De facebook van Evy

  Intro als teamlid bij Poederbaas

  Verslag wedstrijd SDAM'17

  Verslag Zillertal välley rälley'17

  Overzicht van het seizoen van Evy (blog Skidome)

Tekst: Christophe De Groof

Foto: Kenneth Poppe