Disciplines

Slopestyle

Een slopestyleparcours is opgebouwd uit verschillende creatieve elementen of "modules": jumps, rails, boxen, wallrides, tubes, quarterpipes,... Je kan het soms zo gek niet bedenken. De riders moeten dan zoveel mogelijk technische en stijlvolle tricks tot een goed einde brengen om een goede score te kunnen krijgen.

De jurering gebeurt volgens de uitvoering, de moeilijkheidsgraad, de hoogte van de sprong, variatie en progressie.

De course op de LaaxOpen van 2017:

LAAX Open 2017 - Slopestyle Course

It's day 3 of the LAAX Open with Slopestyle Semi-Finals about to start! Snowpark LAAX Head Shaper Luca Kuppelwieser presents this years setup. Watch the finals on friday and saturday here: http://bit.ly/2jvC6OG #laaxopen #laax

Geplaatst door LAAX op woensdag 18 januari 2017

 

Halfpipe/Superpipe

Afhankelijk van de pipe is het een superpipe of een halfpipe. Hierbij is het de bedoeling dat de deelnemers zoveel mogelijk sprongen maken in een soort grote halve buis die in een berg sneeuw is gegraven.

De hoogte is zeer belangrijk. Verder is de jurering gelijkaardig als bij slopestyle, alleen kan het aantal sprongen dat je maakt soms ook de doorslag geven omdat dit per run kan verschillen.

Big Air

Op een Big Air-wedstrijd moeten de boarders zich bewijzen op één grote jump, variërend tussen de 15 en de 40m. Ook hier moeten ze zo technisch en stijlvol mogelijke tricks laten zien.

De jurycriteria zijn ongeveer hetzelfde als bij slopestyle.

Freeride

Bij een freeridewedstrijd kan de boarder zelf een lijn kiezen in de poedersneeuw op een afgelegen flank, afhankelijk van zijn niveau, het risico en het uitdagingsgehalte. Er wordt meestal gekozen voor een uitdagender terrein met steilere hellingsgraden, cliffs, couloirs,...

Jurycriteria zijn: lijnkeuze, air&style, flow, controle en techniek. Op basis van deze criteria wordt er dan een score gegeven aan een run.

Veel freestylers maken de overgang naar het freeriden. Zij worden meestal zeer snel verliefd op de sport vanwege het vrijheidsgevoel.

Boardercross

Boardercross is een racewedstrijd op een parcours gevuld met bulten, sprongen, drops, kombochten,... Het is de bedoeling om het parcours van sprongen en scherpe bochten zo snel mogelijk tot het einde te skiën.

De jurering gebeurt puur op de tijd die wordt neergezet. De deelnemers komen in poules tegen elkaar uit en kunnen zich zo ronde per ronde kwalificeren voor de finale.

 

  Wedstrijden van Sneeuwsport Vlaanderen

  Internationale wedstrijden