Modules

Jumps

Table Jump

Een table jump bestaat uit 3 onderdelen. Allereerst is er natuurlijk de jump zelf waarbij het hoogste punt van de jump gelijk is aan het begin van de landing. Het tweede deel is het platte stuk achter de jump (= de flat) waarover de rider moet springen om de landing te halen. Deze landing is dus het derde onderdeel. De hellingsgraad is afhankelijk van de grootte van de jump.

Table

Step-Up Jump

Een step-up jump gelijkt erg hard op een table jump maar er is één groot verschil. Het begin van de landing wordt hoger gebouwd dan het hoogste punt van de jump waardoor de helling van de jump (= de transition) ook steiler is dan bij een table jump.

De knuckle is de plaats tussen de flat en de landing. Vaak is de knuckle bol om de impact bij te lage snelheid (=undershoot) te verminderen maar bij grote jumps is dit niet het geval. Hier is de knuckle vaak puntig waardoor de impact erg zwaar is en je terug de lucht in wordt gekatapulteerd. 

step-up

Big Air Jump

Een big air jump is een grotere versie van de gewone table jump. De lengte van de flat ligt meestal tussen de 15 en 40m. Door de grootte van deze jump moet de landing ook veel steiler zijn omdat de riders veel meer hoogte (= airtime) halen.

bigair

Quarterpipe

Een quarterpipe is een jump waarbij de jump ook meteen de landing is. De laatste halve meter wordt volledig verticaal gemaakt (= geshaped) waardoor dit mogelijk wordt.

quarter

Halfpipe

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de halfpipe de vorm van een halve pijp. De halfpipe wordt gebouwd op een piste waardoor de rider na een sprong (= een hit) toch zijn snelheid kan behouden. Een run bestaat dan uit verschillende hits, afhankelijk van de grootte. Als de muren van de halfpipe hoger zijn dan 4,5m spreekt met over een superpipe.

halfpipe

Spine

Een spine bestaat uit 2 iets meer afgevlakte quarterpipes die gespiegeld tegen elkaar worden geplaatst. Hierdoor kan de rider de eerste quarterpipe gebruiken als jump en de tweede als landing.

spine

Hip

Een hip bestaat uit een jump en een spine. De riders gebruiken de jump om vervolgens schuin te landen op de landing van de hip.

hip

Boxen, Rails & Tubes

Het grote verschil tussen boxen en rails is de breedte van de module. Boxen zijn altijd breder dan rails en ze zijn ook vlak. Rails zijn veel smaller en kunnen vlak op bol zijn. Daarnaast zijn er ook nog tubes. Dit zijn zeer brede, gebolde rails. 

Een kort overzicht van verschillende modules:

rails

  Copyright

  World Snowboard Tour