21 januari 2022

Selectie Winterspelen Beijing 2022 officieel bekend

Persbericht

Selectie Winterspelen Beijing 2022 officieel bekend

**English version will follow asap**


Sneeuwsport Vlaanderen had, samen met de Koninklijke Belgische Skifederatie, een duidelijk beschreven droom voor de Winterspelen van 2022: zo veel mogelijk Olympiërs afvaardigen naar Beijing. Onze atleten en staff in alle liga's van de nationale koepelfederatie hebben daar 4 jaar hard naartoe gewerkt.

Deze droom werd niet geheel gerealiseerd, zo bleek vandaag. In de alpijnse discipline worden 3 van de 4 quotaplaatsen ingevuld; voor het snowboarden mikten we op 3 deelnames - een man en 2 vrouwen - en gaat uiteindelijk één deelneemster voor freestyle snowboard naar Beijing.

Voor de in totaal 4 afreizende Belgische atleten zijn we natuurlijk gelukkig dat zij in vorm aan hun olympisch traject kunnen beginnen. We kijken uit naar de Belgische resultaten in slalom, reuzenslalom en super-G voor het alpijns skiën en big air en slopestyle in het freestyle snowboarden.

Keerzijde van de medaille is dat we samen met het BOIC en KBSF helaas ook enkele van onze talenten thuislaten.

Enkele feiten op een rijtje:

Alpijns Skiën

Xander Vercammen (22) slaagde er de laatste maanden niet in om een Olympisch quotum vrij te skiën in de discipline skicross. Een stunt in Canada bleef uit. 

Sam Maes (23) en Dries Van den Broecke (26) grijpen de 2 quota plaatsen na Armand Marchant (24) met voldoende resultaten om ons land te vertegenwoordigen in de slalom en reuzenslalom van de alpijnse skidiscipline.

Freestyle snowboard

Met het oog op het behalen van een olympisch quotum werd bij de mannen in aanloop naar de WC's een duidelijke pikorde afgesproken op basis van de rankings, het vormpeil van de riders en de interne criteria. Na zijn ernstige blessure van vorig jaar was het al een hele uitdaging voor Seppe Smits (30) om dit jaar terug aan de start van de wedstrijden te komen. Toen bleek dat we slechts 1 rider aan de start zouden kunnen krijgen op de WC's in Calgary en Mammoth, wisten we al dat het voor Smits bijzonder moeilijk zou worden om zich nog te kwalificeren. De sleutelbeenbreuk eind 2021 maakte definitief een einde aan de droom.

Sebbe De Buck (26) stond wereldwijd op dat moment bovendien in een betere positie. Hij vocht zich een weg terug in de olympische lijst. Tijdens de Laax Open streed De Buck om zijn plaatsje op de Olympic Quota Ranking te behouden voor België. De jonge Duitser Victor Noah gooide echter roet in het eten en sprong in laatste instantie nog over Sebbe naar de laatste plaats op de lijst. Zodra een reeds geselecteerde freestyle snowboarder de start in Beijing niet haalt, is de kans bestaande dat De Buck alsnog aan de start komt.

Met haar prestaties in de wereldbekers over de afgelopen jaren verzekerde Loranne Smans (24) bij de vrouwen een quota plek voor België op de Spelen.

Voor het geval er meer atleten in aanmerking komen dan er beschikbare quota spots zijn, vraagt het BOIC aan de sportfederaties om ook een intern selectiereglement op te stellen voor de invulling van die quotaplaats. Die Belgian Olympic Quota Allocation list houdt rekening met je drie beste prestaties sinds 1 juli 2020. Daardoor springt Evy Poppe (17) dankzij haar recente 6de plaats in Calgary in extremis over Loranne Smans in deze interne ranking.


Als federatie dienen wij ons te houden aan de reglementen, en op basis daarvan heeft de Koninklijke Belgische Ski Federatie Poppe aan het BOIC doorgegeven als te selecteren atlete.

Topsport is hard, en wanneer het op objectieve selecties aankomt, zelfs emotieloos. Aan de andere kant zit het uiteraard boordevol emoties. Dat kun je merken aan de atleten, de supporters, en zelfs de staff en de trainers. Als federatie zijn onze handen momenteel echter geboeid, en volgen we de procedures die in het verleden in consensus zijn opgemaakt. Nu wijzigingen doorvoeren zou betekenen dat we overgaan tot subjectieve selecties - iets dat we in alle sporten willen vermijden, omdat beslissingen horen te ontstaan op basis van objectieve vastgestelde regels. Het resultaat is vandaag bitter scherp. De ene atlete scoort met een minimaal verschil hoger dan de andere.

Het is nu aan ons om de regels te volgen en er alles aan te doen om de geselecteerde atleten zich zo goed mogelijke te laten voorbereiden op de Spelen.

We leven mee met zij die thuis blijven, en wensen de delegatie die afreist naar China – in naam van álle Belgen – een mooi resultaat in Beijing.
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x