Internationale snowboardwedstrijden

Een overzicht van de internationale wedstrijden waar onze atleten aan deelnemen

Olympische Winterspelen

Olympische Winterspelen

  Selectiecriteria Olympische Winterspelen 2018 - PyeongChang (Zuid Korea)

De KBSF hanteert het principe dat elke atleet die een quota plaats voor België kan vrijmaken ook voorkeur krijgt om die plaats in te vullen op voorwaarde dat hij/zij aan de minimumvoorwaarden van het IOC en de FIS voldoet. Wanneer in geval van overmacht (blessure, …) een atleet de quota plaats die hij/zelf heeft vrij geraakt niet kan invullen, gaat de voorrang vervolgens naar de atleet met de hoogste ranking op de OQAL, op voorwaarde dat hij/zij voldoet aan de minimumvoorwaarden CIO/FIS.

Originele taal : Nederlands

  Historiek

  Meer info

Belgisch Olympisch en Interfederaal ComitéBelgisch Olympisch en Interfederaal Comité

Openingsuren

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00

 

Naar de selectiecriteria voor alpine ski en langlauf > 

The Mile High

The Mile High

  Sneeuw in Australië?

Voor zij die het toch niet willen geloven, het kan wel degelijk sneeuwen in Australië!

01_jean-val-demard_powder_perisher_australi_2015

03_seppe-smits_perisher_themilehigh_2015

Seppe op zoek naar pillow drops


  Geschiedenis

WST-LS-transp

The Mile High is onderdeel van de AST: Australian Slopestyle Tour. De eerste editie dateert van 2004 in Thredbo. Het is pas in 2012 dat de slopestyle wedstrijd werd toegevoegd aan de kalender van de World Snowboard Tour als International Level wedstrijd. Punten te verdienen voor de WSPL dus! Vandaar ook het mooi bezette deelnemersveld. 

  Recente resultaten

  Locatie

perisher-logoJe zou het niet verwachten, maar het kan dus: snowboarden in Australië. Sinds drie jaar kiezen meer en meer riders Perisher Valley als basis voor hun trainingen tijdens de zomermaanden. Het lager gelegen Nieuw Zeeland heeft wisselende weersomstandigheden, wat wedstrijden en trainingen moeilijker maakt. In totaal telt kangoeroe-land zo’n 15 skigebieden die tezamen goed zijn voor 450km pistes. Geen grote oppervlakte, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door een uitgebreid park én een snelle lift. Liefst 7 parken en de grootste halfpipe in Australië, maken van Perisher momenteel de place to be in het zuidelijk halfrond.

  Setup en format

Laatste editie telde de setup 2 lijnen die de riders moesten rijden: een kickerlijn en een raillijn. Op beide lijnen hadden ze 2 kansen, waarvan de som van de beste score van iedere lijn de eindranking vormde.The Mile High Logo 2015

 

  Recap van het event in 2016
  Meer info

  Facebook

  Website

US Grand Prix

US Grand Prix

  Geschiedenis

U.S. Snowboarding is een orgaan binnen de U.S. Ski and Snowboard Association (USSA). Deze is op haar beurt verantwoordelijk voor het nationale bestuur van de ski- en snowboardsport in de VS. Je kan het vergelijken met ons, Sneeuwsport Vlaanderen, die onder de Koninklijke Belgische Ski Federatie valt, die dan weer op haar beurt lid is van de FIS. In 1996 creeërde U.S. Snowboarding de “Sprint U.S. Snowboarding Grand Prix” met als prioriteit de progressie van het snowboarden. De tour heeft stops in verschillende resorts, verspreid over de U.S. en verdeelt een prijzenpot om U tegen te zeggen.

De USSA gaat met dit nationaal kampioenschap een nieuw seizoen in. us-snowboarding-logoDe aftrap werd gegeven in 1995 met als doel atleten zoals Sage Kotsenburg en Kelly Clark de kans te geven om op eigen bodem wedstrijdervaring op te doen. Atleten moeten aan een aantal criteria voldoen om deel te mogen nemen aan de US. Grand prix, de wedstrijden vormen voor de Amerikanen ook een deel van de selectie criteria voor de Olympische Spelen.

Leuk detail: mannen en vrouwen krijgen evenveel prijzengeld! Naast Mammoth Mountain is er nog een stop in Park City Mountain Resort en staat ook Fenway (een Big Air competitie) in Boston, Massachusetts nog op de kalender. Dat de Grand Prix van groot belang is voor de Amerikaanse riders bewijst de startlist.


  Recente resultaten

  Concept en format

De course heeft meestal eerst een paar rail-modules en dan kickers, progressief in grootte. Op vorige slopestyle wedstrijden hebben we reeds gezien dat het de rails zijn die voor het verschil zorgen. Variatie is een belangrijke factor in het judging concept van de World Snowboard Tour (DAVE - Difficulty, Amplitude, Variety, Execution). Naar klassiek model zullen 2 runs de quali’s kleuren.

 • 03-lorannesmans-grandprixmammoth-2016

 

  Setup preview

Geheel in Amerikaanse stijl: "the bigger the better"!

 • 02-setup-mammothgrandprix-2016


  Op de Facebook pagina van het Unbound park vinden we deze impressionante module terug:


   

    Foto's: Ophelia De Schrijder

    Alle videos kan je terugvinden op het volgende YouTube-kanaal. 

    Meer info

    Website U.S.Snowboarding

    De facebook van de U.S.Snowboarding

  LAAX Open

  Laax Open

    Geschiedenis

  De LaaxOpen kende zijn "eerste" editie en deze was onmiddellijk zeer succesvol! Behalve 2 top-wedstrijden: half-pipe en slopestyle, zijn er de nodige optredens, clinic, een Burton Riglet park en meer... 


  Uiteraard borduurt het voort op de Burton European Open (BEO). Na 16 jaar is de samenwerking (op wedstrijdvlak) stopgezet en neemt Laax zelf de organisatie op zich.

  Dit was de officiële commentaar van Burton (meer info via Onboard):

  “Thanks for checking in about the future of the Burton European Open (BEO).  To confirm, we will not be executing the BEO event for the winter 2016 season.  Just like we do with all of our key programs Burton is in the process of re-evaluating its European events platform, with the goal of developing a fresh new approach for future seasons. Once we have more news to share, we’ll send an update on our European event plans for winter 2017 and beyond. On a side note, we will continue to work with LAAX in terms of Riglet Events, our Burton Test Center and two Burton stores opening in Laax and Flims this autumn."

  De aftermovie van de laatste Burton European Open


    Recente resultaten

    Locatie

  Het freestyle mekka van Europa: Laax, Zwitserland. Al 3 decenia speelt Laax een cruciale rol in de evolutie van het snowboarden. logo-laaxBeneden in de vallei ligt Europa's eerste freestyle center: de Freestyle Academy. Op de Crap Sogn Gion, ligt wereldst grootste half pipemet daarnaast een slopestyle course om U tegen te zeggen. Behalve de perfecte freestyle-modules, kan Laax ook uitpakken met de nodige iconische gebouwen: het Rocksresort, de gondola hall en het Riders Palace. Deze stop van de World Snowboard Tour kent hét perfecte decor om werelds beste riders op los te laten!

    Setup preview

  Vernieuwend, uitdagend,... altijd een perfecte course in Laax!


   

    Format

  Back to the roots... of toch voor een deel. Via een kwalificatie ronde, kunnen de beste 6 (van de 30) vrouwen en 10 (van de 60) mannen zich plaatsten voor een plek in de halve finales. In die halve finales sluit de top-20 aan. Uiteindelijk battelen 6 vrouwen en 12 mannen voor de medailles in de finals. Niet alleen voor de medailles, maar ook voor liefst $500.000 prize money!

  world-snowboard-tour

  Voldoende riders dus om op te delen in heats met telkens 2 run's, best one counts. In de finales zal er klassiek gekozen worden voor de beste run uit 3 pogingen. Gezien het feit dat de LaaxOpen plaatst vindt onder de vlag van de WST, kunnen we rekenen op een SLS judging.

  logo-laaxopen-2016

    Recap van het event in 2016


    Meer info

    Website LaaxOpen

    De facebook van Laax

  World Rookie Tour

  World Rookie Tour

    De WRT

  De World Rookie Tour (WRT) is volledig gewijd aan jonge rijders! Het bevat zowel slopestyle als halfpipe wedstrijden, sportactiviteiten, plezier, didactische activiteiten en get-together momenten voor riders uit verschillende landen. De events zijn een perfect voorbeeld van de 'van-rookie-to-pro structuur ".ttr wsf

  Dit dankzij de samenwerking tussen de World Snowboard Federation (WSF) en TTR World Snowboard Tour (WST). Maar de WRT omvat niet alleen wedstrijden, ze zijn voorzien van tal van andere activiteiten om rookies kennis te laten maken met het professionele snowboarden.

  Zo zijn er bijvoorbeeld foto en video-shoots, lawine- en reddingsclinics, ontmoetingen met fotografen en internationale team managers, feestjes en grote prijzen! Kortom: hun doel is om ieder jaar hét opkomende talent te “selecteren” en hem of haar te helpen in hun groei als professioneel snowboarder.


    Recente resultaten

    Geschiedenis

  Dat de WRT zijn vooropgestelde doel bereikt, bewijst de lijst met oud-winnaars. Namen zoals: Christian Haller, Roope Tonteri, Emil Andre Ulsletten, Sven Thorgren en Mons Roisland… zijn u zeker niet onbekend! Uiteraard zijn ook onze riders gekend in het circuit! Zo kond bijvoorbeeld Loranne Smans en Stef Vandeweyer de voorbije jaren nog een gouden plak in de wacht slepen op één van de tour-stops.

    Format

  WSF rookie gebeurtenissen zijn voorbehouden aan Rookies (geboren vanaf 1 januari 1998 tot 31 december 2000) en Grom (geboren vanaf 1 januari 2001 en hoger), zowel jongens als meisjes. Alle wedstrijden van de WRT leveren waardevolle punten voor de WST rankings en voor de World Rookie Rank.

  World Rookie TourDe tour omvat steeds tussen de 10 a 12 wedstrijden of “fests”. De wedstrijden vinden plaats over de ganse wereld en de beste 3 resultaten worden steeds in rekening gebracht voor het overall klassement.

  Alleen de beste rookies zullen mogen deelnemen aan de grote finale: de "Volkl World Rookie Finals 'in Ischgl, Oostenrijk (de seizoensafsluiter in April). Rechtstreeks geplaatst voor deze finale is de top 3 van iedere kwalificatiewedstrijd (jongens, meisjes en groms) als ook de top 20 van de World Rookie rank en top 10 van de Grom Rank.

  Aan het einde van de WRT, zal de uiteindelijke winnaar bekroond worden met de titel van de World Rookie Champion. Prijzen waarop hij mag rekenen: filmen met Pirate Movie production, een internationale foto-shoot, een freeride filmtrip en uitnodigingen voor de grote internationale wedstrijden!


    Video 2016


    Meer info

    Website World Rookie Tour

    De facebook van de WRT

  YOG - Youth Olympic Games

  Youth Olympic Games

    Verslag YOG 2016

  Voor de eerste maal werd er een Belgische delegatie naar de YOG gestuurd. Om "team Belgium" te verdedigen. Voor snowboard werd er gerekend op Stef en Manon.

  Beide leerlingen van de topsportschool snowboard trainden in functie van dit hoogtepunt in hun jonge carrière. Alhoewel big air ondertussen een Olympische discipline is, staat het nog niet op het programma van de YOG.

  Stef Vandeweyer

  Ondanks een schouderblessure (3 maal uit de kom dit seizoen) heeft Stef Vandeweyer zijn talent duidelijk kunnen tonen. In slopestyle lag de course net iets te traag voor hem om echt voluit te gaan maar hij wist toch een zeer mooie 1ste run neer te zetten, waarmee hij even de 5de plaats bezette. Bij de 2de run kon hij zijn score niet verbeteren en behaalde uiteindelijk een 9de plek in het klassement.

  Bij de training van de halfpipe zette Stef dikke runs neer. Tijdens de wedstrijd had hij was Stef ietswat te gespannen waardoor hij minder airtime wist te behalen en dat werd weerspiegeld in de score. Vandewerer wist 13de plaats te bemachtigen. 

  stef-vandeweyer

  Manon Suffys

  Suffys maakte deze zomer haar come back op de topsportschool maar had in Noorwegen wat last van een scheenbeenvliesontsteking. Ze was best nerveus voor de competitie en koos voor de kleine lijn in de ver van optimale weersomstandigheden. Ze vond het moeilijk om haar allerbeste niveau boven te halen maar is er toch in geslaagd om een mooie run neer te zetten. Uiteindelijk heeft ze de 11de plaats bij Slopestyle weten weg te kapen. 

  manon-suffys

    Video Snowboard

  • Manon: 16min20 en 1u26min40
  • Stef: 1u00min30 en 2u14min20


    Wedstrijd slopestyle Lillehammer 2016


    Stef en Manon op training in Lillehammer


  Manon SuffysManon Suffys

    Instagram

    FIS biografie  

   

   

    Meer over Manon Suffys

  Stef VandeweyerStef Vandeweyer

    Instagram

    FIS biografie  

   

    Meer over Stef Vandeweyer

  Trainer : Maarten Avonds

    Meer info

    Website YOG, het BOIC

    De facebook pagina's van de YOG, het Belgian Junior Olympic Team

    De Twitter pagina's van de YOG, van Lillehammer 2016 en Team Belgium

    De Flickr pagina van Lillehammer - foto albums in HD

    Live scoring

  FIS World Cup

  FIS World Cup

    Geschiedenis

  In mei 1994 werd Snowboard toegevoegd aan het "FIS competition program", met het oog de integratie van deze sporten op het Olympisch toneel. De eerste wedstrijd vindt plaats in het zelfde jaar in Kaprun, Oostenrijk. De inspanningen werpen hun vruchten af en in december 1995 beslist het IOC om Snowboard (enkel het onderdeel Half Pipe) mee op te nemen in het Olympische programma. De World Cup wordt op dat moment uitgebreid tot 33 events in 14 landen. In 1996 volgt het eerste Wereld Kampioenschap Snowboard met de slalom nummers en Half Pipe.

  Het seizoen 2001/2002 wordt gekenmerkt door de toevoeging van Big Air. Onmiddellijk is het een groot succes en gaan er 8 wedstrijden door. In de jaren nadien groeit het circuit en krijgt het alsmaar meer media aandacht. Het is wachten tot 2009/2010 op de eerste World Cup Slopestyle (SBS).

  fis-worldcup-logo

    Recente resultaten: SBS

    Recente resultaten: BA

    Locatie

  Over gans de wereld! Van Azië tot Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Op ieder continent heeft de WC wel een event. Ook indoor staat er bijvoorbeeld een slalom-event op de kalender: in Landgraaf!

  Nog impressionanter was onze eigenste WC Big Air in Antwerpen in 2014.

    Setup preview

  Schneestern-Partner-Logo-BlkDe setup moet voldoen aan bepaalde standaards. De Big Air en Half Pipe's zien er telkens vrij gelijkaardig uit. De Slopestyle course darentegen is zeer variabel. De laatste baanbrekende setup stond in PyeongChang...   Wanneer de boys van Schneestern betrokken zijn, weet je dat het goed is. Verantwoordelijk voor de baanbrekende constructies op de Nine Knights en snowboardparken over de wereld. Dit is wat de FIS zelf zei over de course: "A variety of transitions and transfer options along with a brand-new kicker line might play into the hands of those riders who are up for a creative line. Whilst the whole set-up consists of the standard three rails and three jumps, the kickers provide a choice of side hits and twisted take offs with the last kicker being a real money booter where riders have the chance to send it. In addition, the rails and jibbing lines at top of the course flow really well with a lot of options opening the door wide to runs where creativity is trump."

  Preview van een setup


  • 02-course-pc-testevent-2016
    Format

  2 run’s krijgen de riders in de kwalificaties. In de finals zal er in 3 run’s getracht worden om de judges te imponeren en een gooi te doen naar een medaille.

    Highlights    Meer info

    FIS Snowboard

    WC history

    De facebook van FIS Snowboard

    De facebook van Schneestern

  Air + Style

  Air+Style

    Geschiedenis

  logo-airandstyleWat origineel startte met een straight – jump wedstrijd voor een 100-tal sympathisanten, ontaardde in een toeloop van een paar duizend toeschouwers. De toon was gezet en de Air & Style groeide in 22 jaar tijd uit tot één van de meest prestigieuze wedstrijden van het snowboardcircuit.

  Namen zoals Terje Haakonsen, Shaun White, Kevin Pearce, Travis Rice, Peetu Piiroinen en Mark McMorris legden reeds beslag op de fel aanbeden “ring of glory”.


  • 01-as-beijing-sebbedebuck
  Het stadion in Beijing  Back in the days heeft het event stops gehad in het Olympisch stadion in Munchen en Seefeld. Naast Innsbruck, staan er ook stops in het Bird’s Nest Stadion in Beijingen de Rose Bowl in Los Angeles op het programma. 
  De thuismatch, in Innsbruck, wordt sinds vorig seizoen niet meer afgewerkt in het Bergisel, maar in Olympiaworld.

  sebbeenseppe-innsbruck-2017-800-web


  • 1as-2016-setup
  De setup in Olympiaworld, sinds 2016


    Seppe Smits toont zich regelmatig op deze magische wedstrijd!

  • Het avontuur voor Seppe start in 2009 wanneer hij mag deelnemen aan de quarterpipe wedstrijd. In dat zelfde jaar wordt hij uitgenodigd voor de Rookie challenge. Hij wint deze competitie met een BS 12 mute, first try! 
  • In 2011 eindigt hij 5e met Cab 14 mute (opnieuw first try)
  • 2012 levert een 2e plek op. Darenboven wordt hij door de World Snowboard Tour gekroond tot Big Air Champion!as-ibk-seppesmits-tomcoeckelberghs-christophedegroof-2012-800webPicture: "wemakethewonder". Vlnr: Tom Coeckelberghs, Seppe Smits, Christophe De Groof
  • 2013: tijdens de 20e verjaardag van de A&S eindigt hij 7e na een discutabele score van de latere winnaar Eric Willett.
  • Uiteindelijke zal Seppe 3 keer het zilver opeisen ( Beijing 2010, Munchen 2011 en Innsbruck 2012)
  • Lees ook deze artikels uit SCSMag!

  Dit seizoen trekt de organisatie (Shauw White), alle registers open. Er is zelfs sprake van een SS en HP wedstrijd. Maar, zoals wel vaker met de A+S, afwachten...

  Belangrijkste nieuws voor ons: Sebbe De Buck én Seppe Smits zijn invite voor alle 3 de wedstrijden! Opnieuw schrijft ons land snowboardgeschiedenis!

    Recente resultaten

    Setup preview

  Net zoals de FIS WC Big Air, zijn de schansen van de A+S, city Big Air's. Ze moeten m.a.w. helemaal opgebouwd worden. Een hele constructie! 

  Technische informatie:


    Format

  De monotonie van de Big Air wedstrijden werd een aantal jaar terug gesignaleerd door onze voorzitter van de snowboardcommissie. Sindsdien passen de judges een nieuwe format toe: 3 run's, beste 2 optellen - op voorwaarde dat ze een verschillende spinrichting kennen. Een overwinning voor de sport, de gouden plak zal enkel weggelegd zijn voor de veelzijdige rider.

  1. Kwalificatie: 2 run's, beste telt. Ongeveer de helft van de groep gaat door naar de halve finale.
  2. Semi-final: 3 run's, beste 2 verschillende tricks, samen, vormen de eindscore. Ongeveer 8 riders gaan door naar de finale.
  3. Final: Dito concept als de semi-final
   Opmerking: een trick is verschillend van de vorige indien de rotatierichting / het # rotaties verschilt. 

    Recap van het event in 2016


    Livestream

    Enkel via Eurosportplayer, op zaterdag

    Meer info

    Wie zijn de deelnemers in Innsbruck 2017?

    Timing Innsbruck 2017

    Facebook Air+Style

    Website Air+Style

    Twitter Air+Style

  Burton US Open

  Burton US Open

  banner-2017-550

    Volg het event in 2017, live!

    Timing

    Live stream

    De aanwezig riders

    Geschiedenis

  1-affiche

  De US Open zit al aan meer dan 35 edities! In 1982 hield Burton zijn eerste wedstrijd in Suicide Six, een klein skigebied in Vermont. Een slalom parcours en een downhil wedstrijd, gewonnen door de wijlen Tom Sims, stonden op het programma. Back in those days werd er nog gereden op de voorloper van het snowboard, de snurfer. Na stops in Snow Valley (niet de indoorbaan in Peer) werd Stratton Mountain, even verderop, de thuisbasis voor het event. In 1988 kende de Half Pipe zijn debuut en verschenen legendarische riders zoals Craig Kelly en Terje Haakonsen aan de start. De jaren nadien werden er wedstrijden Big Air, Cross, Quarterpipe, Railjam en zelfs Slingshot gehouden.

  Het is pas in 2002 dat de Slopestyle zijn intreden kent en namen zoals Travis Rice, Shaun White en Kelly Clark opduiken. Het laatste decennia heeft de US Open meer concurrentie gekregen van bijvoorbeeld de X Games en de DewTour, wat de sport en het professionalisme alleen maar ten goede is gekomen. Een grote stap in de mondialisering van de competitie was het oprichten van de Burton Global Open Series. Op zijn hoogtepunt kende het wedstrijden in Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Europa, de US en Azië. Vele top riders hebben de US Open op hun erelijst geschreven, denk maar aan Seb Toutant en Mark McMorris.


  In 2015 werd er op de US Open geschiedenis geschreven toen de eerste back to back 1620s geland werden door de Japanse boarder Yuki Kadono


    Locatie

  De laatste jaren gaat het event door in Golden Peak, Vail (Colorado). Hier op een overzicht van alle wedstrijden van de wedstrijden uit 2016 van ons elite team op het Noord-Amerikaanse continent.

  kaart-wedstrijden-us-2016

    Recente resultaten

    De Belgen op de US Open

  Seppe Smits

  • 2011: 33ste
  • 2012: 3de


  • 2013: 34ste
  • 2014: 15de
  • 2015: 10de
  • 2016: 18de

  Sebbe De Buck

  • 2015: 18de

    Format

  Tijdens de semi finals starten er meestal 32 riders. De top 20 van de mannen heeft hiervoor een invite gekregen door de punten die ze reeds bijeen gesprokkeld hebben tijdens de andere wedstrijden van de World Snowboard Tour. De rest van de plaatsen wordt dan opgevuld door middel van wildcards. 

  Elke rider krijgt 2 runs om het beste van zichzelf te geven waarbij het resultaat van de beste run telt. De volgorde is willekeurig opgesteld. De judging gebeurt volgens het SLS-systeem waarbij er 8 juryleden de runs zullen beoordelen door middel van videobeelden. De runs krijgen zo een score van 1 tot 100. 

  De top 10 van de riders krijgt de kans om zich bewijzen tijdens de finals. Bij run 1 en 2 starten de riders op basis van de scores die ze behaalden tijdens de semi finals. Bij run 3 wordt er dan omgeswitched naar een systeem waarbij de voorlopig beste rider laatste gaat. 

  De winnaar gaat lopen met een enorme prijzenpot!

  Benieuwd naar de course van een vorige editie? Check dan zeker onderstaande beelden!


    Recap van het event in 2016


    Meer info

    Facebook Burton

    Website Burton US Open

  WST World Championships

  WST World Championships

  Het officieus WK

  400 van de beste freestyle snowboarders uit 43 verschillende landen moeten zich bewijzen om de titel van World Champion in de wacht te kunnen slepen. Tijdens de 2de editie van de championships tekenen Seppe Smits en Sebbe De Buck present!

  wsc-logo-resizeDe wedstrijd wordt om de 4 jaar georganiseerd door zowel WST Pro Snowboarding als door de World Snowboard Federation. Na 7 dagen kennen we de wereldkampioenen Halfpipe, Slopestyle en Big Air.

  In totaal is er een prijzenpot van $ 500,000 te verdelen over de verschillende categorieën.

  Yabuli-2016

   

   

  Geschiedenis

  De TTR World Championships vonden voor het eerst plaats in Oslo in 2012 (slopestyle en half pipe). Het leek toen vooral op een poging van de commerciële snowboardsector om een event op poten te zetten dat de vergelijking met de Olympische Spelen zou kunnen doorstaan. Net zoals bij de Olympics wordt dit WK ook slechts 1x om de vier jaar georganiseerd. Maar, daar houdt de vergelijking tussen deze twee topevents op. Geen kwalificatieperiode van 18 maanden, geen maximumquota van vier riders per land en geen beperkingen op vlak van sponsoring en media. Maar wel een behoorlijke smak prijzengeld en de beste riders ter wereld.


  Tijdens de WC van 2012 slaagde onze landgenoot, Seppe Smits, er in om een 3e plek te behalen op de SS. In zijn run o.a. een bsdouble10 transfer ... hands down het coolste dat we toen hebben gezien!

   

    Recente resultaten

  Locatie

  logo-yabuli-skiresortHet laatste WK, de Corona World Championships vonden plaats in Yabuli, China. Dit is het grootste en daarnaast ook verkozen tot beste skigebied van China. Het gebied heeft in totaal 9 skiliften en bestaat uit 2 aparte delen: een gedeelte voor competitie en een ander voor de toeristen. Dankzij deze opsplitsing is dit ook de vaste trainingsplek voor de nationale teams van China, zowel op vlak van freestyle als voor de racers. Ze beschikken ook over de langste piste van Azië en hebben de grootste ski-jumping accommodaties. In 2015 stond er in Yabuli nog het WK junioren op het programma, waar onze riders van de topsportschool present tekende.

  map

    Setup

   

    Recap van het event in 2016    Meer info

    Website van de World Snowboard Tour

    Website van de WSC in Yabuli

    De facebook van de World Snowboard Tour

  FIS World Championships

  FIS World Championships

  Geschiedenis

  In mei 1994 werd Snowboard toegevoegd aan het "FIS competition program", met het oog de integratie van deze sporten op het Olympisch toneel. De eerste wedstrijd vindt plaats in het zelfde jaar in Kaprun, Oostenrijk. De inspanningen werpen hun vruchten af en in december 1995 beslist het IOC om Snowboard (enkel het onderdeel Half Pipe) mee op te nemen in het Olympische programma. De World Cup wordt op dat moment uitgebreid tot 33 events in 14 landen. In 1996 volgt het eerste Wereld Kampioenschap Snowboard met de slalom nummers en Half Pipe.

  In 1998 is het moment van de waarheid aangebroken en kent de Half Pipe, samen met de slalom, zijn debuut op de Spelen in Nagano, Japan.

  Het seizoen 2001/2002 wordt gekenmerkt door de toevoeging van Big Air. Onmiddellijk is het een groot succes en gaan er 8 wedstrijden door. In de jaren nadien groeit het circuit en krijgt het alsmaar meer media aandacht. Verschillende World Championships volgen elkaar op en Half Pipe blijft prominent aanwezig op de Spelen. Het is wachten tot 2009/2010 op de eerste World Cup Slopestyle (SBS). Het jaar erop schrijft Seppe Smits Belgische geschiedenis door op de World Championships in La Molina, goud te pakken op de Slopestyle!

  3kazZVn-TS8Belangrijkste beslissing sindsdien is het toevoegen van SBS aan het Olympisch programma. Op de Spelen van Sotchi in 2014, kende Seppe Smits pech met de jurering, op een impressionant parcours! Ondertussen is ook Big Air aan het Olympisch programma toegevoegd. Nu is het wachten tot 2018, in PyeongChang om onze topsporters te zien schitteren op de 3 (Olympische!) freestyle disciplines.

    Recente resultaten

  podiumsierranevada-vastecontentwebsite

  Locatie

  logo-wc-parkcity2019De recentste Wereldkampioenschappen vonden plaats in La Molina (Spanje) in 2011, Stoneham (Canada) in 2013 en Kreischberg (Oostenrijk) in 2015. Sierra Nevada in 2017. De volgende vinden plaats in 2019 in Park City (Utah- USA).

    Setup preview

  Schneestern-Partner-Logo-BlkDe setup moet voldoen aan bepaalde standaards. De Big Air en Half Pipe's zien er telkens vrij gelijkaardig uit. De Slopestyle course darentegen is zeer variabel. De laatste baanbrekende setup stond in PyeongChang...   Wanneer de boys van Schneestern betrokken zijn, weet je dat het goed is. Verantwoordelijk voor de baanbrekende constructies op de Nine Knights en snowboardparken over de wereld.

  Dit is wat de FIS zelf zei over de course:

   

  "A variety of transitions and transfer options along with a brand-new kicker line might play into the hands of those riders who are up for a creative line. Whilst the whole set-up consists of the standard three rails and three jumps, the kickers provide a choice of side hits and twisted take offs with the last kicker being a real money booter where riders have the chance to send it. In addition, the rails and jibbing lines at top of the course flow really well with a lot of options opening the door wide to runs where creativity is trump."

  Preview van een setup

  • 03-course-pc-testevent-2016


    Format

  2 run’s krijgen de riders in de kwalificaties. In de finals zal er in 3 run’s getracht worden om de judges te imponeren en een gooi te doen naar een medaille.

    Video's


    Meer info

    FIS Snowboard

    WC history

    De facebook van FIS Snowboard

    De facebook van Schneestern

  Spring Battle

  Spring Battle

    Geschiedenis

  De Spring Battle kent al vele edities en heeft zichzelf in de voorbije jaren vernieuwd en heruitgevonden. Niet alleen de discipline maar ook het houden van een (open) kwalificatie werd vaak veranderd. Het perfecte shapete park, de top riders, de WST punten, het prijzengeld en het innovatieve video-judging maakt van dit event één van de populairste van Europa. O.a. Marco Grlic en Kevin Backstrom wisten de wedstrijd op hun naam te schrijven. Het video-judging werd ingevoerd in 2012 en zorgde voor een extra dimensie voor toeschouwers en riders. Ieder jaar past de organisatie wel iets aan zodat het voor de riders steeds een nieuwe ervaring is.

  Seppe wist het event al 4 keer te winnen, de laatste keer was in 2015, met deze run:

    Recente resultaten

    Format en concept

  portrait-seppe-smitsSinds een aantal jaar kiest de organisatie voor een "follow cam run" op een slopestyle course. 2 riders vormen een team om elkaar gedurende 3 dagen te filmen. Achteraf selecteren ze de beste runs uit hun “follow cam jam session” en bepaalt de jury de beste run. De (ongeeditte run) wordt overall gejudged met als focuspunten: variety, execution, landing, amplitude, style en progression. De Spring Battle is een international wedstrijd binnen de WorldSnowboardTour, dus er zijn opnieuw punten te verdienen voor de – u ondertussen bekend - WSPL. 

   

    Het Absolut Park

  Het machtige Absolut Park in het Oostenrijkse Flachau – deel van de Ski Amadé - vormt jaarlijks 1 van de afsluiters van het competitie seizoen. Het park is één van de grootste in Europa met een lengte van liefst 1,5km en 100 modules! Een superpipe (7 meter hoge wall, 160m lang en 30m breed), jibpark, the Stash (40 modules) en een kickerlijn met 5! verschillende features bieden iedere rider wat wils. Het park heeft een aantal grote namen in zijn team: Marko Grilc, Billy Morgan, Antoine Truchon en onze eigenste Seppe Smits. Jaarlijks passeren de nodige toppers om in het park te komen trainen.

  absolutpark-2016-markus-rohrbacher

  Foto credit: Markus Rohrbacher

  Seppe over het park:

   

  Het park heeft opties voor alle niveau’s van freestyle. Beginners kunnen hier perfect leren springen en railen in het minishred park en voor professionele snowboarders liggen hier ook jumps van wereldklasse en een superpipe! Het toffe aan dit resort is dat het park heel lang is en de lift snel. In 1 run kan je 5 jumps en 5 rails combineren achter elkaar of je kiest de andere line waarin je 10 rails, een minipipe en een minijump in 1 run kan rijden. Er zit ook echt een goede flow in de line waardoor je de indruk hebt dat je gewoon aan het cruizen bent door het park.

    Recap van het event in 2016

    Meer info

    Website Absolut Park

    De facebook van Absolut Park

    Onboardmag over het AP

  Grandvalira Total Fight

  Grandvalira Total Fight


    Recente resultaten

    Locatie

  Grandvalira is een skigebied gelegen in Andorra, in het hartje van de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. Het dorp is niet aan zijn proefstuk toe want zij organiseren reeds 20 jaar lang snowboardwedstrijden.

  Het gebied telt 205 km aan pistes en ligt tussen de 1.710m en 2.640m. De wedstrijd zelf gaat door in het “El Tarter Snowpark”, berucht voor zijn mooie en originele constructies.

    Format

  Het is een slopestyle wedstrijd dus dit betekent een combinatie van jumps en rails.

  Vorige edities stonden er in totaal zo’n 40 riders aan de start van de wedstrijd. De beste 16 mogen dan doorgaan naar de finale op zaterdag. In totaal zal er zo’n 50.000 dollar verdeeld worden over de winnaars.

    Recap van het event in 2016


    Meer info

    Facebook Total Fight

    Website Total Fight

  Suzuki Nine Knights

  Suzuki Nine Knights


  suzuki9knights-banner-2017-550
    Geschiedenis

  In 2008 kwam freeskiër Nico Zacek met een nieuw, innovatief concept op de proppen: “Nine Knights”. De focus moest vooral liggen op fun, veel opties, creativiteit en een kanon van een setup. Voortbordurend op het succes kregen in 2011 de dames hun eigen spin-off: “Nine Queens”. In het zelfde jaar werd ook mountainbike toegevoegd aan het oeuvre. Vele freeski tricks zagen voor het eerst het daglicht op de machtige setups, wat hoge verwachtingen schept voor de snowboarders, die pas sinds vorig jaar werden toegevoegd! In 2014 mochten Sebbe en Seppe reeds als eerste riders kennis maken met de setup !

    Recente resultaten

    Setup preview

  Na 8 jaar vond de organisatie het tijd om de wedstrijd van ‘Nine Knights’ over een andere boeg te gooien. De bedenker van het concept, Nico Zacek, vindt het enorm belangrijk om de wedstrijd ‘”fresh” te houden en zo de sport in nieuwe richtingen te pushen om progressie te stimuleren.

  Vorig jaar kende de wedstrijd “The Perfect Hip”, de eerste missie uit het nieuwe concept van de organisatie. Een hip is een jump met zijwaartse landing waarbij de riders zo ver en zo hoog mogelijk moeten springen. De hip had 5 verschillende take-offs hebben met verschillende landingsopties die naar perfectie geshaped werden door Schneestern (bekend van o.a. Pyeongchang). De constructie was 15m hoog en 60m breed. Oneindig veel mogelijkheden dus!

  Dit jaar staat er opnieuw een kasteel op het menu, de organisatie omschrijft het als:

   

  This year’s castle feature is more creative than ever, catering to the athlete’s individual styles while pushing the possibilities of skiing and snowboarding. It includes two main jumps, one measuring 29m from takeoff to landing, the other 23m. Additionally, it boasts multiple hips, transitions, step up quarterpipes and the most jib options ever included on these castle features. The possibilities are literally endless.

  setup-nineknights-2017

    Locatie

  Door het nieuwe concept werd het tijd om de vorige partner ‘Mottolino Fun Mountain’ in Livigno te bedanken en op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.

  Voor het eerst ging deze wedstrijd dus door in Watles, Italië (Südtirol) op de grens met Oostenrijk en Zwitserland. Het gebied telt zo’n 20km aan pistes en heeft reeds ervaring met het organiseren van succesvolle events.
  De hoogste berg in Watles, Ortler, staat bekend als ‘Adventure Mountain’, mede dankzij het uitgebreide snowpark en het freeride park met houten elementen. Daardoor is Watles dus de ideale locatie om een freestyle wedstrijd te organiseren.

    Recap van het event in 2016


    Meer info

    Facebook

    Website

    Instagram

  keyboard_arrow_up

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  {{ popup_title }}

  {{ popup_close_text }}

  x