17 april 2019

Day 2: Snowfest 2019 BK NK Big Air

NK & BK Big Air op Snowfest te Laax


Meer dan vijvenzeventig ski- en snowboardtalenten zijn vandaag de strijd op de Big Air tijdens het NK & BK Freestyle met elkaar aangegaan. De deelnemers in de leeftijd vanaf 10 jaar vochten met een bewolkte lucht en een wat zachtere piste in verschillende leeftijdsgroepen om de prijzen. Bij het BK Big Air Freeski wisten Yelle D'Helft (heren) en Romy Dedry (dames) de titels van de week te pakken. Ook Seppe Smits  en Loranne Smans gingen er bij het snowboarden voor de tweede dag op rij met de overall titels voor eigen land vandoor. Bij de dames pakte Melissa Peperkamp de Nederlandse overall titel. Loranne Smans nam beslag op het Belgische goud bij het dames snowboarden. Op het NK Big Air Freeski pakten Mees van Lierop (heren) en Isabelle Hanssen (dames) de Nederlandse en de overall titels, in het snowboarden werd Niek van der Velden de overall winner voor zijn land. 


Belgische talenten in actie voor de waanzinnigste airtime

Yelle D’Helft ging er bij de Belgische free skiërs met de Big-Air-titel vandoor. Hij werd gevold door Geert Goossens (zilver) en Quinten Bal (brons). Bij het dames snowboarden pakte Loranne Smans het goud. Evy Poppe won dit keer het zilver en Sky Remans ging er met het brons vandoor. Bij de dames BK Slopestyle Freeski verdedigde Romy Dedry ook vandaag haar BK titel op de Freeski Slopestyle. Zij werd gevold door Emily Verheyen.

Op het BK Slopestyle Snowboard pakte Seppe Smits het goud en de overall titel bij de Belgische heren. Lorenzo Peeters won zilver en Dylan van Hoeij won het brons. In de FIS-competitie werd Smits tweede achter de Nederlandse boarder van der Velden. En pakte Lorenzo Peeters de derde plek.

Podium Big Air Snowboard

Jeugd in actie op BK Big Air Snowboard 

In de 'Junioren' categorie nam Dylan Van Hoeij de leidingn, gevolgd door Mattice Smans en Stef Smet. Hier staat de volgende generatie. De foto doet anders aannemen, maar Mattice staat wel degelijk op nummer 2.

Bij de 'Jeugd' gaat het er ook al hard aan toe! Niels Valkenborgh maakt de dubbelslag na gisteren ook de Slopestyle te winnen. Garik Arutyunov neemt het zilver en Oscar Mattart zeer tevreden met het brons. 

Spannende strijd bij Nederlandse Freeski heren

Bij de freeski heren bleef het tot in de finale spannend. Na de eerste run in de finale zaten Mees van Lierop en Lucas Laudy heel dicht bij elkaar qua punten. Ook Nino Kalmeijer zat hen op de hielen met zijn derde positie. Uiteindelijk ging Mees van Lierop er met de winst vandoor.

Lucas Laudy in actie

Nino Kalmeijer traint sinds zijn 14e als freeskiër en zit al vanaf begin dit jaar in Laax om te trainen en te werken als coach. Kalmeijer: 'Ik zit hier samen met Lucas bij de JT freeski academy met een Engelse trainer; Joe Tyler. We trainen met veel verschillende nationaliteiten van hoog niveau. Ondanks dat ik best laat ben begonnen heb ik toch redelijke progessie gemaakt.’ Op de vraag wat Nino uiteindelijk wil zegt hij: ‘Mijn doel is om uiteindelijk op internationale wedstrijden echt mee te kunnen doen in de top 10. Ook wil graag een ervaren coach worden. Op dit moment ben ik al coach.

Isabelle Hanssen pakt tweede overall titel op NK Freestyle

Bij het NK Big Air Freeski pakt Isabelle Hanssen (dames) ook vandaag weer de overall titel. Concurrentie had Hanssen niet. Ze zegt daarover: 'We hebben wel wat meiden trainen in Nederland maar die zijn helaas niet hier in Laax. Ik woon hier het hele seizoen dus voor mij is het wat makkelijker. Hopelijk zijn we volgend jaar met meer meiden. Ik denk dat er dan sowieso wel 4 aan mee kunnen doen. Maar die zijn nog wel wat jonger tussen de 13 en 14 jaar.' Ondanks dat Hanssen normaal een half pipe skiester is, is ze wel redelijk tevreden over haar prestatie van vandaag.

Isabelle Hanssen op het podium

Niek van der Velden en Melissa Peperkamp pakken tweede overall titel op NK Freestyle

Bij het snowboarden greep van der Velden naar zijn tweede overall titel van het NK Freestyle. Ook pakte hij zijn tweede FIS-titel van de week. Rookie teamlid Sam Vermaat greep naar het zilver en wist daarmee nationaal selectielid Casper Wolf te verslaan. Vermaat na de prijsuitreiking: ‘Ik ben heel blij met vandaag het ging super goed. Ik had een clean landing en pakte daarmee een hoop punten in de finale. Ik heb best een lastige tijd gehad na veel blessures dus dit is wel echt fijn’.

Niek van der Velden in actie

Ook Melissa Peperkamp wist haar tweede overall titel van de week te veroveren. Zij pakte vandaag zowel de overall titel als de titel in haar eigen categorie Rookie dames. Peperkamp zei na de prijsuitreiking; 'Ik vind het wel heel tof dat ik heb gewonnen maar eigenlijk was ik gisteren meer tevreden. Big Air is niet helemaal m'n ding en slopestyle wel. Maar natuurlijk ben ik wel erg blij'. Het podium van de dames zag er vandaag weer hetzelfde als gisteren uit. Romy van Vreden behaald het zilver en Daniek van Griensven complementeerde het podium.


Topsfeer op wedstrijddag 2

Speaker & riders in actie

Ondanks alle fanatieke deelnemers zat de sfeer er vandaag weer goed in zegt SHREDMasters coach Andrea uit Nederland: ‘De sfeer onderling van de kinderen, alle oudere riders en coaches is superleuk. Iedereen moedigt elkaar aan, geeft elkaar een box en dat is belangrijk en geeft extra sfeer aan het evenement.’  'Competities gaan vlot, riders komen allemaal super goed overeen en ze vinden elkaar ook naast de wedstrijd. Grote groep zorgt ook voor veel sfeer tijdens de prijsuitreiking. De samenwerking met de crew is ook gewoon fenomenaal goed, we kennen elkaar al wat jaren en houden er van om de samenwerking ook in de praktijk om te zetten.' zegt Christophe Groof Head of Organization Belgium. Ook Martijn Oostdijk, Face Director van het BK & NK Freestyle, bevestigt dit en zegt: 'Het is fijn weer, er is een hele goede sfeer, leuke mensen en een goede wedstrijd wat wil je nog meer.’

Aanmoediging van ouders en andere fans

Aanmoediging van ouders en andere fans


Foto's NK & BK Big Air 2019

Foto's

Resultaten BK Big Air 2019


Resultaten FIS Big Air Snowboard 2019


Met dank aan

Nederlandse Skivereniging (en in het bijzonder Jordan Pels voor de verslaggeving), Snowchamps,  Blue Tomato, Laax,... en de vele vrijwilligers

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x