4 februari 2021

La Trofeu Borrufa 2021, internationale jeugdwedstrijd in coronatijden

“La Trofeu Borrufa”, voor elke jeugdsportliefhebber in het skiën een naam die bekend in de oren klinkt. Het event vond plaats tussen 25 en 28 januari 2021 in het Vorstendom Andorra. Ordino Arcalis is het gerenommeerde skigebied van de oostelijke Pyreneeën, waar deze jeugdwedstrijden van start gingen.

Ook dit jaar werd, weliswaar onder unieke omstandigheden, weer een editie georganiseerd die lang zal herinnerd worden door de deelnemers en begeleiders. Het unieke event staat voor (internationale) samenwerking, competitie en fun. Dat was ook dit jaar tijdens corona-tijden zo. Al was het allemaal een beetje anders…

Verplichte corona-testen bij vertrek, voor de eerste competitiedag, en tijdens de competitie zorgden voor een veilige omgeving tijdens trainingen en wedstrijden in een ware race-bubbel. Piste- en hotelmedewerkers werden regelmatig getest om ook via die weg besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal randevenementen zoals de traditionele openings- en sluitingsoptochten, het landendiner etc. werden preventief afgelast en mondmaskers en buffs waren de regel.
De sneeuwsport community stelt zich dus zeer veerkrachtig op!

En hoewel ook de verplichte 1,5m een fysieke afstand betekende tussen de deelnemers van de verschillende landen was er op de sfeer weinig impact te bespeuren. Gezonde concurrentie tussen de atleten die perfect omgingen met deze nieuwe maatregelen en het niet aan hun hart lieten komen.

Thierry Colas, Xan Alaerts, Tom Verrept Robin Mannes, Vico Aerts, Louis Stander, Milan Snykers, Clementine Mannes, Axelle Bauwens tijdens La Trofeu Borrufa 2021

Op foto in race-bubbel: Thierry Colas, Xan Alaerts, Tom Verrept, Robin Mannes, Vico Aerts, Louis Stander, Milan Snykers, Clementine Mannes, Axelle Bauwens

Voor onze Belgen was het dit jaar nog unieker. Door zowat de strengste maatregelen voor sport binnen Europa en het gebrek aan topsport statuten bij onze skiënde jeugd, waren het aantal sneeuwdagen bij de Belgische deelnemers op een hand te tellen. Een hele uitdaging om concurrentieel te blijven ten opzichte van de andere landen die ‘normale’ skiseizoenen kunnen draaien, met normale trainingsdagen op de sneeuw.

Desondanks waren de resultaten uitstekend. België haalde een podiumplek met Clementine Mannes en meerdere top 10 plekken met het gehele team. In normale omstandigheden zijn dit de ambities. In de huidige situatie zijn deze resultaten zo veel beter dan verwacht. Dit waren tevens nog niet hun beste prestaties, want het was ook opvallend te zien hoe deze jongeren wedstrijd na wedstrijd concurrentiëler en beter werden. 

In elk geval verdienen deze jongeren en begeleiders een dikke pluim. Ze hebben bewezen om zowel over het talent als de professionaliteit te beschikken om van het weinige, het best mogelijke te maken.

La Borrufa 2021 was een mooi voorbeeld van hoe jeugdsport vlot en veilig kan verlopen met samenwerkingen tussen federaties, organisaties en deelnemers. Hopelijk is dit niet het laatste evenement dit jaar en blijven alle actoren in België zoeken naar oplossingen om de Belgische kansen naar de toekomst toe gaaf te houden. We mogen onze ski-jeugd niet de kansen ontnemen om in de voetsporen te kunnen treden van Armand Marchant en Sam Maes.

Nu nog een dikke week in quarantaine met een 5de coronatest in 18 dagen. Sporten is gezond, en met goede wil en organisatie kan dit ook coronaproof.

Bedankt Tom Verrept (fysio) en trainers Xan Alaerts en Thierry Colas voor de constructieve samenwerking en inzet!

Bedankt Clementine Mannes, Axelle Bauwens, Vico Aerts, Louis Stander, Milan Snykers en Robin Mannes voor de sportiviteit, fantastische resultaten en ongelofelijke groepssfeer!

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x