16 maart 2018

Let's Cross? Nay, let's SkiCross!!

Skicross HochYbrig LouisDeClercq 840x472

SkiCross = nichesport of pure passie voor enkele Vlaamse renners! Hop naar de Audi SkiCross Tour!

Brainstorm Werkgroep SkiCross

Enkele weken geleden is er een selecte groep skicrossers samengekomen in het Huis van de Sport, te Berchem.
Enthousiast werd er gebrainstormd rond SkiCross. Wat kan deze nichesport betekenen in Vlaanderen? Hoeveel geïnteresseerden kunnen we samenbrengen om een SkiCross groep te vormen? Hoe pakken we dit aan in de toekomst? Wat kunnen voortrekkers zoals Xander Vercammen, Jan Verellen, Stephane Janssens, Tom De Bruyn, Patrick Van de Velde, ... bijbrengen tot de professionalisering van deze sporttak binnen Vlaanderen?  Voor wie is deze sport geschikt?

Conclusie was duidelijk: er is vraag, er zijn opportuniteiten, let's cross!
Er dient cluboverschrijdend te worden gecommuniceerd en gewerkt om in de toekomst om efficiënte resultaten te kunnen boeken in SkiCross. Het in kaart brengen van het deelnemersveld is van groot belang. De vraag rijst hoe we dit gemeenschappelijk kunnen organiseren in de toekomst.

Let's Cross!

Alles begint bij het doen! WeSki en Aspen Racing Team bleven alvast niet bij de pakken zitten!
Zij reden naar Hoch-ybrig in Zwitserland voor het deelnemen aan de Audi SkiCross Tour.


Deelnemers WeSki: met trainer Jan Verellen (27j) ex-FIS-skicrosser
Margot Van Damme (16j)
Sarah Mannekens (18j)
Matthias De Nutte (17j)
Louis De Clercq (21j)
Thomas Verstaelen (23j)

Deelnemers Aspen Racing Team: met trainer Tom De Bruyn (22j)
Noa Spoelders (15j)
Quillan Bruers (16j)
Ze zijn alreeds in Zwitserland want hebben de cross in Anzére meegedaan met een mooie 5e plaats voor Noa Spoelders.

Verslag

Donderdag 8 maart werd er voor WeSki vanuit skipiste Aspen met de wagen vertrokken naar Hoch-Ybrig.
Hochy-brig ligt in Zwitserland, op 800km rijden van Antwerpen. Ideaal om een weekend over en weer te reizen, moesten ze gedacht hebben. 

Vrijdag werd er allereerst getraind. Na een 30min durende warm-up, werd er starttrainingen gehouden. Deze zijn abslouut belangrijk bij het deelnemen aan SkiCross wedstrijden. Later werden de grote jumps van het freestyle park geoefend. In de namiddag is er tijd om tot rust te komen, het parcours te verkennen en de ski's te behandelen voor raceday!

's Morgensvroeg zitten de skicrossers gelijk op de lift. Ze zijn onder de indruk als ze personen tegen het lijf lopen als Alex Fiva, Armin Niederer en de Olympisch zilvermedaille winnaar Marc Bischofberger.

Iedereen zit met een beetje stress, Noa en Quillan zijn er ook bij om te supporteren.
Er wordt maar 1 trainingsrun voorzien door het warme weer anders ziet het parcours te hard af.
Louis De Clercq krijgt meteen te maken met de wet van de zwaartekracht, op de eerste jump komt hij ten val, zonder ernstige gevolgen.

Skicross HochYbirg ThomasVerstraelen 550x309


Thomas Verstraelen (foto; midden met groene bib) staat als eerste van de Belgen aan de start en vertrekt ook als eerste maar maakt een paar fouten waardoor hij veel snelheid verliest. Hij kan zijn tegenstanders niet meer inhalen en zal ook niet meer door mogen naar de volgende ronde. Louis De Clerq staat als 2de belg aan de start. De druk is vrij groot en hij heeft zijn twijfels over de eerste jump maar legt het parcours toch feilloos af. Spijtig genoeg geraakt hij niet door naar de volgende ronde.

Next aan de start Matthias, concurrentie is zwaar, maar hij laat zich niet intimideren tijdens de start. Snelle start, maar tevergeefs komt hij ten val in de eerste bocht.
De twee dames, Margot Van Damme en Sarah Mannekens, zijn met 6 in hun categorie en komen dus tegenover elkaar te staan.

Skicross HochYbrig MargotVandammeactie 550x309


Margot (foto; gele bib), die haar 3e skicrosswedstrijd meedoet, komt als 3de uit de poort maar weet Sarah in te halen op de eerste negatieve bocht. Margot gaat door naar de volgende ronde Sarah valt helaas af.

Skicross HochYbrig Margot VandDamme 550x309


Margot Van Damme (foto; gele bib) kan het nog volhouden tot aan de kleine finale en wordt mooi 4de. Puike presstatie!

Zondag weer vroeg uit de veren! De wedstrijd van de Margot, Sarah, Matthias Louis en Thomas (WeSki) begint pas om 13 uur maar ze willen graag supporteren voor Noa Spoelders en Quillan Bruers (Aspen Racing Team). Quillan Bruers viel spijtig genoeg uit met een valpartij. 

Skicross HiochYbrig NoaSpoelders 550x309


Noa Spoelders (foto; groene bib) daarentegen heeft echt puik werk geleverd, na haar 5de plaats in Anzére heeft ze besloten om in Hoch-Ybrig dubbel zo hard te gaan zij is 2de geworden in haar category.

Thomas Verstraelen maakt een goede trainignsrun. Tijdens de wedstrijd concentreert hij zich op een snelle start. De start geeft hem vleugels, maar de extra snelheid veroorzaakt een fout op de eerste jump. Hij komt achterop te zitten en wordt uiteindelijk 3e tijfdens zijn run. Wedstrijd afgelopen dus. Zeer jammer, maar hij geeft meteen aan volgende keer beter te kunnen doen. 

Skicross HochYbrig LouisDeClercq 550x309

Next aan de start Louis De Clercq (foto met gele bib), hij vertrekt als laatste uit de poort maar doet het wel veel beter in de rollers en op de jumps maar door wat gebrek aan ervaring zal hij ook 4e eindigen en afvallen.
Volgende aan de start Matthias De Nutte, hij krijgt weer dezelfde jongens naast hem maar laat zich niet doen hij gaat als 4de uit de poort ligt kort bij de andere jongens maar kan ze helaas niet inhalen.
Margot Van Damme en Sarah Mannekens staan deze keer niet tegenover elkaar aan de start. Ze skiën alle twee 2de plaats en mogen door naar de volgende ronde maar kunnen de finale en kleine finale helaas niet halen.

Skicross HochYbrig MargotVanDamme 550x309

Margot Van Damme (foto; gele bib)

Aspen Racing Team, met trainer Tom De Bruyn en renners Noa Spoelders en Quillan Bruers, gaan na het weekend nog 2 dagen meetrainen in Anzére met het British Skicross Team om dan door te rijden naar Crans Montana (SLO) om daar nog 3 dagen te trainen op start en jumps. Bij 1 van deze trainingen is helaas Quillan zijn knie geblesseerd geraakt maar beet toch door.


Met dank aan Thomas Verstraelen voor de verslaggeving en foto's.

 

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x