19 december 2018

Sam Maes, de Kim Clijsters van het skiën?

Dat hij even lang op nummer 1 zal staan als 'Aussie Kim', op het hoogste niveau in de skisport, dat is misschien wat voorbarig. Dat hij een vermelding van 'Sportman van het jaar' zou krijgen is hem ten volle gegund, volgens ons!

Sam Maes heeft een voortreffelijke trainingsperiode Down Under doorgemaakt. Daar plukt hij momenteel de vruchten van. Hij is in de vorm van zijn leven. De voorbije weken heeft hij enkele topprestaties neergezet, prestaties om U tegen te zeggen.
Er moet iets in het arctisch water hebben gezeten. Na de wedstrijden in Levi (FIN), met zijn eerste kennismaking met de wereldbeker manches, toont hij een sterke progressie. Levi was duidelijk een moment om even te wennen aan het WC-niveau.

Voorbije evolutie

In Zweden noteerde hij nog een 26ste plaats tijdens de Europa Cup wedstrijd, reuzenslalom.

Daarna zakte hij af naar het mondaine Vald'Isère om zijn tweede wereldbekerwedstrijd te skiën. La Face de Bellevarde is de mythische Olympische piste die steevast wordt aangedaan door wereldbeker wedstrijden. De moeilijkheidsgraad van deze piste is niet te onderschatten. Daarom is het belangrijk om heelhuids doorheen de eerste run te komen. Finishen is belangrijk, want je kan er van op aan dat sommige deelnemers risico's nemen om een goede tijd te skiën. La Face is steil, en niet iedereen is hier even happig op. 

Geen probleem voor Sam! Hij eindigde run1 op de 28ste plaats. met 2.79sec achterstand op de heerser Marcel Hirscher. Top resultaat en dat wil meteen heel wat zeggen!
Sam kwalificeert zich en maakt meteen kans op zijn eerste WC-punten, hij skiet de 2e run, die perfect mee te volgen is op Eurosport+. En dat deden we dan ook: 

Met zijn 2e run behaalt hij de 28ste plaats in Val d'Isère. Een puike prestatie en zijn eerste WC-punten zijn binnen! Die kunnen ze hem nooit meer afnemen. Proficiat!

Een week later in Alta Badia was het andere koek. En zijn ervaring deelde hij op sociale media. 

Hij kon zich niet kwalificeren, maar hij heeft duidelijk genoten van de ervaring.
Next stop; Saalbach! Maar hij doet nog wat wedstrijdervaring op tijdens de Europa Cup te Andolla Paganella, waar hij spijtig niet weet te finishen. 

Saalbach, een thuiswedstrijd voor Sam. Een hele fanclub staat klaar om hem aan te moedigen.
Blijkbaar werkt zo'n groep juichend mensen!  Wederom skiet hij voortreffelijk en eindigt op de 21ste plaats. Zo skiet hij zijn beste resultaat aller tijden! Hij gaat gelukkig de kerstperiode in. 


En we wensen hem het allerbeste in 2019! Het WK junioren staat met stip aangeduid op zijn agenda.Hij legt zichzelf al wat druk op door te zeggen dat hij daar wil eindigen op het hoogste schavotje. Aan de top staan in het junioren klassement, dat zou hij dan ook al gemeen hebben met KIm. Let's race Sam! Wij hebben er alvast zin in!

Bekijk Sam zijn FIS palmares van voorbije maanden, hij staat in de wereldbeker ranking voor GS (reuzenslalom op een verdienstelijke 39ste plaats. Proficiat Sam!

Skiën als competitiesport voor jong en oud

Hij zal het grote voorbeeld van de andere BEAST renners zijn, en wie weet overtuigt hij enkele jonge rakkers te gaan wedstrijdskiën. Alle begin is moeilijk, maar in Vlaanderen maken we het mogelijk met 16 indoorwedstrijden in competitieverband, genaamd de Dynastar Skicup van Vlaanderen. Schrijf je in bij één van onze competitieve skiclubs en proef van jongs af aan van deze super leuke sport! Ben je al wat ouder maar krijg je die skimicrobe te pakken? Aarzel niet, iedereen racet graag tegen iedereen. 


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x