Welcome on Board

Ben jij, een AYA, tussen 16 en 26 jaar oud, die geconfronteerd wordt/werd met kanker?

Sneeuwsport Vlaanderen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) presenteren jou het Welcome on Board project. Een snowboardtraject bestaande uit verschillende missies waarbij je in groep stap per stap de basics van snowboarden onder de knie krijgt. Samen met het UZA slaan wij de handen in elkaar om samen tot bewegen op de sneeuw te komen.

Wat is het Welcome on Board project?

Het ‘Welcome on Board project’ is een snowboardproject bestaande uit 3 missies gespreid over een periode van 6 maanden. Iedere missie is anders en aangepast aan de capaciteiten van AYA’s (Adolescents and Young Adults) tussen de 16 en 25 jaar. Als deelnemer word je stapsgewijs ondergedompeld in de wintersportwereld. Het einddoel is missie 3, een buitenlandse reis waarbij je als jongvolwassenen samen met lotgenoten op wintersportvakantie gaat. Ter voorbereiding van deze reis neem je deel aan missie 1&2 waarbij je doormiddel van trainingssessies bepaalde fysieke vaardigheden verder gaat ontwikkelen.

 

Waarom de nood voor dit project?

Een kankerdiagnose en daaropvolgende behandeling heeft een enorme impact op alle aspecten van het leven en bijgevolg ook op de levenskwaliteit. Binnen de oncologische setting kunnen verschillende groepen onderscheiden worden, waaronder AYA’s. AYA staat voor Adolescents and Young Adults, een groep die wordt gekenmerkt door specifieke, leeftijdsgebonden karakteristieken en zorgnoden. Wanneer we dieper inzoomen op de AYA-populatie zien we dat deze groep vaak langdurige fysieke neveneffecten ervaart van hun behandeling. Veel AYA’s stuiten op diverse drempels om te gaan bewegen. Dit zowel bij personen die reeds voor hun diagnose actief waren als bij personen die minder sportief aangelegd zijn.De positieve effecten van bewegen in een oncologische populatie is al veelvuldig aangetoond. Door AYA’s te bewegen naar een duurzame, fysiek actieve levensstijl en in te zetten op lotgenotencontact om het verwerkingsproces te ondersteunen trachten we deze specifieke groep te activeren.

UZA en Sneeuwsport Vlaanderen willen daarom de handen in elkaar slaan om het (her)opstarten van bewegen en de sportparticipatie binnen de AYA-populatie te faciliteren. We hopen hen op deze manier de aanzet te geven tot meer sportparticipatie en hen (opnieuw) te laten kennismaken met sportclubs in hun omgeving.

Dankzij Sport Vlaanderen kunnen wij dit project verwezenlijken en de AYA populatie nieuwe kansen bieden.


                    

Missie 1

4 sessies 

Locatie: ART kinepraktijk – Antwerpen

Bij deze missie leer je als deelnemer op een laagdrempelige manier kennismaken met een board gevoel. Aan de hand van throwbackboards en spoonerboards kunnen de deelnemers naast de sneeuw een eerste board gevoel ervaren. Deze missie zal niet plaatsvinden op de sneeuw maar in de kinepraktijk. Als deelnemers ga je samen met de kinesitherapeuten een basisniveau rond kracht, stabiliteit en evenwicht opbouwen voordat je doorgaat naar de volgende missie. Deze sessies zullen doorgaan in de maand oktober en vinden steeds plaats op donderdag van 19u30 tot 20u30.


Missie 2

5 sessies + 2 vrije momenten voor pistetoegang

Locatie: Aspen – Wilrijk 

Hier ga je als deelnemer voor een eerste keer naar de piste. In het totaal heb je twee uur pistetoegang waarbij je les zal krijgen van gediplomeerde monitoren. Deze lessen gaan steeds door op donderdagavond van 19:00 tot 21:00.


Missie 3

1 week op reis in het buitenland

Locatie: 

Missie 1 en missie 2 voltooid? Dan ben je klaar om de 3de en laatste missie aan te pakken! Om het project helemaal af te maken zal het eindigen met een reis in het buiteland. Ook hier worden nog een aantal lessen voorzien van gediplomeerde monitoren. Tijdens deze week kan je als deelnemer je snowboardvaardigheden verder ontwikkelen in een echt wintersportlandschap. Samen met de groep ga je een week genieten in het buitenland van de zon, sneeuw, gezelligheid, rust en het samenzijn in groep. Uiteraard zal de juiste begeleiding mee ter plaatse gaan alles vlot te laten verlopen en de week tot een goed einde te brengen.

Inschrijven

Heb je interesse om deel te nemen aan dit super leuke en uitdagende project? Schrijf je dan nu in als geïnteresseerde en en kom meer te weten over het project! 


Voor dit project hebben wij samengewerkt met de Antwerpse kunstenares Charlotte Dumortier


Contact

Sneeuwsport Vlaanderen

Giete Philips

giete@sneeuwsport.vlaanderen

+32 471 72 09 30


UZA

Margot Iwens

margot.iwens@uza.be

03 436 80 56


ART

www.rehab-training.be


Met dank aan


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x